Вдигат всички пенсии през тази и следващата година

Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от 1 юли 2022 г. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, качен за обществено обсъждане, предаде БНР. Подготвят еднакво повишаване на всички пенсии?

Процентът на увеличение на пенсиите е изчислен въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 – 2023 г. ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени. Така от 1 юли 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 316,50 лв., а социалната пенсия за старост ще нарасне до 158,89 лв.

В документа се напомня, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани по швейцарското правило с 5%, като социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. От началото на годината минималната пенсия се вдигна до 300 лева , а максималната (т.нар. таван на пенсиите) – до 1440 лева.

Догодина нараства и нужната възраст за пенсиониране, като за жените тя се повишава с 2 месеца до 61 години и 10 месеца, а за мъжете – с 1 месец до 64 години и 5 месеца, пише още в плана. Необходимият осигурителен стаж пък ще се увеличи с 2 месеца и за двата пола. Нараства и възрастта за придобиване право на пенсия за работещи в условията на първа и втора категория труд, учители, работещи в специалните ведомства и др. – с два месеца.

Освен ръст на пенсиите в плана са заложени и мерки за създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото. Сред тях са осигуряване на по-добри здравни грижи, предоставяне на социални услуги и насърчаването на ученето през целият живот. Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

Планът предвижда работодатели да получат над 6 милиона лева от държавния бюджет, за да наемат безработни на възраст над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“. Заетостта им е със срок от 3 до 24 месеца, за да натрупат стаж за пенсия. Плащаме 1544 лв. за година стаж за пенсия

Програмата се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лева и с тях държавата ще покрива част от разходите за труд за период до 6 месеца.

Сред акцентите в документа са също така насърчаването на възможностите за участие на хората от третата възраст на пазара на труда, както и мерките за увеличаване на пенсиите.

Освен работа се предвиждат и мерки за спорт на възрастните хора. Пенсионерите ще имат свободен достъп до съоръженията на Националната спортна академия. Кинезитерапевти и спортни педагози ще ръководят групи от 35-40 постоянни участници – общо 200 човека възраст от 60 до 95 години, с които се провеждат занимания 3 пъти седмично. Те ще могат да се възползват и от по-ниски цени в базата на НСА за водни спортове в Несебър.

Източник: EXPERT.BG

10 коментара

 1. Анонимен каза:

  И без да ни го съобщавате и натяквате,ще ги вдигнете,няма къде да ходите.Не се знае само колко ще останат „щастливците“ след експериментите на Борисов – проба – грешка!

 2. Анонимен каза:

  Едно голямо „браво“. В Румъния се вдигнаха заплатите и пенсиите с по 45 % от 01.01.2021 г. У нас с 5 % пенсиите, но от 01.07.2021 г. За заплатите нищо не се споменава. Важното е че депутати, министри, държавни служители си гласуваха и си вдигнаха заплатите и партийните субсидии. Блажени са вярващите.

 3. Стефка мицова каза:

  Преизчисление на пенсиите аз какво сьм виновна че сьм работила в такива времена 40 год и още работя защото ВИЕ ми давате 200лв пенсия?

 4. Анонимен каза:

  Нама да вдигат пенсиите през 2021 год.дадените 50 лева дадени от правителството за предизборно,за да ги компенсират.

 5. Анонимен каза:

  ..а колко ще скочат стоките до 1ви юли 2022? С минимум 20%!Лайн@ри!

 6. Николай Малинов каза:

  Посещавам НСА В. Левски от 34г.Възможноста за ползването на базата със свободен достъп е ПРЕКРАСНО РЕШЕНИЕ.Надявам се на добра организация и почтенно отношение към пенсионерите. ДАа добра организация.

 7. Н.Малинов каза:

  ПРЕКРАСНО РЕШЕНИЕ за НСА В.ЛЕВСКИ и ПЕНСИОНЕРИТЕ

 8. Анонимен каза:

  Samo.prikaski.gru.nisto.

 9. БОГАТ---БЕДЕН каза:

  От 2014г. пенсиите отпуснати преди2000г. не са пипани .Кога ще се преизчислят отново.

 10. Анонимен каза:

  Докато на богатия му дойде кефа на бедния ще му излезе душата. Борисов_________Народ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.