В бибиотеката

(Фейлетон)

– Добър ден!
– Добър ден! – Жената зад бюрото изненадано погледна към мен. – Какво ще обичате? Разговорник от турски език? Сигурно на почивка в Анталия? Или от гръцки език? На остров Тасос, нали?
– Не! Благодаря. Харча си парите по нашето Черноморие! Когато им върна шкембе чорбата на нашите гащници, извинявам се бизнесмени, поне знам как да ги изненадам:
– И на “Вашата” същото!
Показах на вежливата госпожа списъка от книги, които желаех да прочета. Не беше дълъг.
– Но, господине, тук има книги, които ги е нямало и в Александрийската библиотека! „Как да стана доживотен депутат?”, „Библия на непорочния политик”, „Правилник за управление на народния вот. 33-то издание”, „Как се финансират избори по метода на Хари Потър”, „Как се финансират избори по метода на Волдемор, заимстван и приложен от Ц.Ц. и сие.”, „Да подадеш оставка, за да спечелиш изборите по методологията на Б.Б.”, „ Да поискаш Властта??? – автор- К.Н.”, „ Как да влезем във Властта, бягайки от нея!”-автор “неизвестен” с инициали –„КОЙ”. Господине, такава литература в Националната банка с данни няма. Но, може би? Ако е възможно да ви допуснат, след необходимите  проучвания! Проверка в регистрите на ДС и в съдебните регистри, че не сте съден за злословения към новодемократичния ни строй, в един Библиотекарски Висш Институт, ще проверят Вас и цялата Ви рода до 19 – то коляно и ако се окаже, че никой от вашите предшественици не е имал достлук с друг султан, освен Ахмед Доган Наши, Ви гарантирам, че всички тези книги ще Ви бъдат доставени за консумация от Ваша страна. Буквално! А ние тук  можем да ви предоставим също и най-новия ни разговорник -„Българошопски език – Северно-македоношопски  език”. Предлагаме го и пане!

Мариан ПАРНАРОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *