Дядо Мехмед – един от най-възрастните жители в Млечино

Дядо Мехмед Мурад е един от най-възрастните жители в ардинското село Млечино. На 26 май той ще празнува своя 90-годишен юбилей. Очаква с нетърпение своя рожден ден. Всички в Млечино го познават, тъй като от дълги години се грижи за местната джамия. Известен е със своето трудолюбие, скромност и общителност.

Дядо Мехмед е роден на 26 май 1931 г. в село Горно Прахово. Родителите му били тютюнопроизводители. Заради беднотията на 8-годишна възраст е принуден да работи като овчар в родното си село, а на 14 заедно с баща си заминават да работят по строителните обекти в Димитровград.

На 26 години създава семейство. Със съпругата си Гюлфиде, починала преди 14 години, били сплотено семейство и отгледали с всеотдайност пет деца. Най-големият му син Селяхиттин от дълги години живее в Чорлу. Заради кризата другите му синове повече от 20 години живеят и работят в Белгия. По-голямата му дъщеря Томрис е омъжена в София, а Йълдъз е загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 година. В нейна памет е изградена и чешма, която носи нейното име.
Бай Мехмед има 13 години трудов стаж като миньор в Мадан. Дълги години е бил и бюфетчик-сервитьор в родното си село Горно Прахово. Най-голямото му богатство са децата, внуците и правнуците, които често го навестяват. През 2007 година се сбъдва и голямата мечта на бай Мехмед – отива на хаджилък (поклонение) в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.

 

Гюнер ШЮКРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.