Ердоган: Турция няма да се откаже от строителството на канал „Истанбул”

Турция при никакви обстоятелства няма да се откаже от реализацията на проекта за канал „Истанбул”, който ще стане нова водна артерия, свързваща Черно с Мраморно море.

Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на среща с парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от Анадолската агенция. „Турция ще започне и ще завърши строителството на канал „Истанбул”, независимо дали определени кръгове искат това или не. За нас е важно единствено мнението на турския народ”, каза той. Ердоган заяви, че изграждането на канала ще започне в най-скоро време. „Канал „Истанбул” е най-големият и стратегически важен инфраструктурен проект на Турция. Процесът на подготовка за изпълнението на този проект е към своя край”, каза той.

Докладът за оценка на въздействието на плавателния път върху околната среда е приключил, като е взето под внимание мнението на 56 структури и организации и на над 200 учени, медии и представители на обществеността. Дължината на канала ще бъде 45 км, а дълбочината му – 21 м. Канал „Истанбул” ще създаде нови възможности за региона, подчерта турският държавен глава.

Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.