Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс

Атанас Цветански се включи като доброволец в секция в Западен Лондон за парламентарните избори в  България. Той съобщи за БНР, че всички българи, които са чакали на опашка, са успели да гласуват.

„Приключихме около 8.30, нямаше повече хора. През целия ден минаха 1665 души“.

В предаването „Хоризонт до обед“ той подчерта, че доброволците са имали добра съвместна работа с българското посолство в Лондон.

Какви промени са необходими?

Трябва да се промени Изборният кодекс и да отпаднат ограниченията за секциите в чужбина. Друго хубаво би било, ако може да се въведе електронно или задължително гласуване по пощата. Това ще улесни работата, няма да има струпвания и опашки пред секциите. Не на последно място – за българските граждани в чужбина ще е важно да има избирателен район в чужбина. Много от хората искаха да гласуват с преференции, но знаете, че за гласуването в чужбина бюлетината е различна, няма преференции, защото няма избирателен район“, допълни Атанас Цветански.

Според него резултатите от изборите показват, че досегашните партии са намалили електоралната подкрепа и това е един от показателите, че хората искат промяна.

Заради големия брой заразени от Covid-19 бяха въведени ограничения за пътуване в Естония и това е затруднило българите, живеещи там да гласуват за депутати в българския парламент на 4 април. Възможността да гласуват българите в Естония е била да отидат до Финландия.

„За съжаление пътуването до Финландия беше усложнено, а разкриването на секция в Естония е идея в бъдещето, тъй като досега не се е случвало„, каза Пламен Пеeв.

Българите в Естония, в Латвия и Литва не са могли да упражнят правото си да гласуват.

 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Изселниците ни в Турция сигнализираха европейските институции заради ограничения брой секции извън ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.