Децата на Дрангово се включиха в Националния маратон на четенето, тази година събитията се провеждат онлайн

Започна 16-тото издание на Националния маратон на четенето, който ще продължи до 23 април. Читалище „Васил Левски 1952“ в Кирковското село Дрангово се включва в проявата за пета поредна година. Библиотекарката Марияна Николаева сподели за Нов живот, че сега за втори път маратонът се провежда онлайн заради пандемията.

Предишните години имаше голям интерес сред всички деца от детската градина и от училището. Идваха в читалището, организирахме презентации на книги и филми по литературни произведения. Аз ходех в детската градина да чета приказки на малчуганите., спомня си Николаева.

Сега читалището инициира дигитални събития, свързани с книгите и четенето. Децата си правят видео клипове у дома или на открито, като четат любимо стихотворение, детска приказка или откъс от книга. После ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на читалището. Отправени са покани за участие до всички деца от 3 до 14 годишни. Идеята е да се изгражда интерес към книгите и създаване на навици за четене., добавя библиотекарката.

В библиотеката се съхраняват повече от 9000 тома литература. През последните две години читалището кандидатства по проект Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност, финансиран от Министерство на културата,“ и получава повече около 1200 лева, с които обновява фонда си, предимно с книги от български автори. През 2021 година също са подали проект, но още нямат резултат., разказва Марияна Николаева.

 

Валентина Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.