Изплащат 120-те лв. за храна на пенсионерите

Близо 400 000 български пенсионери ще получат еднократно по 120 лв. за хранителни продукти. Финансовата подкрепа започва да се плаща от 19 април, като на нея имат право хора с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. (от минималната пенсия до прага на бедността).

За социалната помощ не е нужно да се подават допълнителни документи, тъй като информацията вече е налична от Националния осигурителен институт, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Изплащането стартира от 19 април чрез дирекциите „Социално подпомагане“ и ще става по същия начин както на правоимащите лица се предоставят пенсиите – по пощата или по банков път. Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или те да могат да си ги вземат в пощенските станции.

Ако пенсионер не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към местния клон за социално подпомагане по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес. След това ще бъде включен в списъците.

Намерението на държавата да отпусне финансовата помощ за пенсионерите стана ясно още през януари и февруари. Първоначално се предвиждаше 120-те лв. да се дават под формата на ваучери за храна, но после се реши да се дават в пари.

Синдикатите приветстваха социалната помощ, с аргумента, че хората в нужда ще получат тези пари.

Източник: expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.