Изселниците ни в Турция сигнализираха европейските институции заради ограничения брой секции извън ЕС

Почетният председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу каза, че изселническите организации в Турция са сигнализирали редица европейски институции, заради малкото на брой секции в южната ни съседка.
Генчоглу заяви, че от името на Конфедерацията са изпратили протестни писма до Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ), Европейска комисия срещу расизма и нетолерантността, Съвет на Европа – Секретариат на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и др.
Според него в Турция живеят най-малко 350 хиляди български граждани и при условие, че се знае, че тези хора ще гласуват ограничаването на броя на секциите с 35 е съмнителна стъпка.
„В резултат на асимилационна кампания, тези хора бяха принудени да напуснат родните си места. Всички препятствия за свободното им гласуване трябва да се премахнат. В момента правото им на свободно гласуване се ограничава”, допълни Генчоглу.
Напомняме, че разпоредбата в Изборния кодекс, според която избирателните секции в страна извън Европейския съюз не могат да надхвърлят 35 беше гласувана от парламента през 2016 г. Предложението дойде от съществувалия тогава Патриотичен фронт и беше подкрепено от ГЕРБ. Целта на националистите беше да се ограничи максимално гласуването в Турция, което силно облагодетелства ДПС. В същото време обаче така бяха засегнати правата на многобройните български общности извън Евросъюза – Великобритания, Канада, САЩ и др.
Нахит Догу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.