Ще изненада ли Хеър-Ниймайер кърджалийци?

  • През 2014 година Венецианската комисия предлага Метода на най-големия остатък да се замени с “Д’ Ондт“

 

Методът на най-големия остатък, известен още като метод на Хеър-Ниймайер, е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи. Методът на най-големия остатък често се противопоставя на метода на най-високата средна стойност, познат като метод на Д`Ондт. Методът на най-големия остатък е благоприятен за малките партии (политически плурализъм), докато метода на Д’Ондт дава повече мандати на големите партии (стабилност на управляващото мнозинство).

Методът Хеър-Ниймайер е един от разпространените начини за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи.

В България той бе приложен за пръв път при провеждането на избори за Европейски парламент през 2007 г. По-късно същата година се използва и при разпределянето на местата в общинските съвети на местните избори. През 2009 г. бе използван за пръв път и на парламентарни избори.

Методът на най-големия остатък изисква броят на гласовете, получени от всяка партия, да се раздели на квота, която представлява минималният брой гласове, необходими за получаването на един мандат. Обикновено при делението се получава десетична дроб, която се състои от цяло число и остатък. Всяка партия получава предварителни мандати, колкото е цялото число от десетичната дроб. По този начин е възможно да останат незаети мандати, които са разпределени като неправилни обикновени дроби. На следващата стъпка партиите се подреждат по размера на остатъците си, като първа е партията с най-голям остатък, втора е партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати.

През 2014 г. Венецианската комисия, в доклад до Народното Събрание, предложи метода на най-големия остатък да се замени с „метода на делителите“или метод на Д’Ондт.

Методът на най-големия остатък е разработен, така че да удовлетворява квотата. Въпреки това, в някои крайни случаи е възможно да се получат неочаквани изкривявания в резултатите.

Методът Хеър-Ниймайер изпрати режисьора Андрей Слабаков в Брюксел като български евродепутат на последните избори за Европейски парламент. Той взе втори мандат на ВМРО, като по този начин лиши ГЕРБ от седми мандат, който се падаше на Лиляна Павлова.

През 2014 година, на изборите за парламент Ямбол, Габрово и Кюстендил се вдигнаха на бунт срещу Метода на най-големия остатък. Задават ли се подобни настроения в Кърджали, след като се заговори, че Максим Генчев от „Изправи! Мутри вън!“ може да вземе петия мандат в Девети многомандатен избирателен район Кърджалийски, макар че коалицията получи едва 778 гласа или 1,10 процента?

Нов живот

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.