COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 4 Днес (506); 30/01 (559 ↑) ; 31/01 (603 ↑) ; 01/02 (650 ↑)

Децата на Стамболово отбелязаха Гергьовден, Хъдърлез и Ерделез

Децата от  ДГ,,Звездичка” в Стамболово имаха възможност да видят как се отбелязва традиционния празник  – Гергьовден, Хъдърлез и Ерделез, предназначен за трите етноса малчугани на общината. Инициативата е във връзка със заложена дейност по проект,,Творческо пространство за нашите деца”.

Ръководител на групата деца е г-жа Ф.Джебели и г-жа Р.Мюмюн. Под тяхно ръководство се представи една колоритна, литературно-музикална програма,съчетана от три различни култури.

Непедагогическия персонал в ДГ,,Звездичка” взе дейно участие в подготовката за празника. Гости на тържеството бяха Аднан Йълдъз-кмет на община Стамболово, г-жа Ю.Молла-главен експерт,,ОСМД” и г-жа В.Делчева – библиотекар в НЧ,,Христо Ботев-1926”.

Гергьовден, Хъдърлез и Ерделез е празникът, който обединява носителите на етнокултурните различия. Хора с различен етнически произход живеят в нашата Родина България. Те се различават по своя майчин език, по обичаите си и по религията, която изповядват. Българи, роми, турци и представители на други етноси от векове са заедно.

Общият език на който те разговарят помежду си е българският, но всяка етническа група има свой собствен език, свои приказки и песни,свои обичаи и празници.Но един празник обединява трите етноса – Гергьовден при българи, Хъдърлез при турци и Едерлез при роми.

Нов живот

1 Отговор

  1. Hristina каза:

    Nai sladkite tanciyri moite zvezdichki obichamvi mili decheca badete blagosloveni

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.