ngân hàng indovina tuyển dụng turkey anyoption ikili opsiyon demo hesap techcombank security danh sách người việt trong hồ sơ panama học đầu tư tài chính giá ken pháp
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Мустафа Карадайъ и ДПС отдадоха почит на жертвите от майските събития през 1989 г. (Видео)

„Причината да се съберем през 89 година  на този площад беше опитът за насилствен асимилация на мюсюлманите в България“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на площада в Каолиново, където бе за да почете паметта на жертвите от Майските събития. Карадайъ допълни   „Един процес, които не е само през  84-85 година, но и през 75-76 година, има и 71-73 в Родопите и 64 година в Западните Родопи и по този начин дадохме свидни жертви, десетилетия наред и така се стигна до този площад“.

„Демокрацията в България тръгна от този площад и ние трябва да си припомняме онези неща, които ни заставиха да се съберем, защото след нас има едно поколение, което не е  свидетел на тези събития. Ако не тези площади ние не се събираме и не си говорим, те няма откъде да ги зная.“ Той допълни  „Виждаме учебниците и превратното тълкуване на фактите и то злонамерено“.

Карадайъ припомни, че „в периодите, през които бяхме разединени не бяхме силни. Благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган през 89 година от затворите бяха организирани мирни майски протести. Така се обединихме и свалихме режима на Тодор Живков. И това обединение се нарича Движение за права и свободи.“

„30 години водим борба в името на демокрацията в нашата Родина, в името на просперитета, но след 30 години пак сме свидетели на забрани за устояването на идентичността в нашата Родина.“, заяви лидерът на Движението и допълни „Днес пак има забрани за ползване и изучаването на майчиния език и ползването му по време на предизборна кампания, въпреки че Конституцията задължава държавата да гарантира ползването и изучаването на майчините езици в страната. Законите задължават държавата да отпечатва учебници и безплатно да ги раздава на нашите деца. Ние сме свидетели, че всички учебници се отпечатват от държавата с изключение на тези които са на турски, за това ние партийно ги отпечатваме и ги раздаваме на нашите деца, за да има от къде да учат майчиния си език. Това са двойните стандарти.“ бе категоричен Карадайъ.

В рамките на деня председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, придружен от  зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, членовете на ЦОБ Имрен Мехмедова, д-р Джевдет Чакъров, Хамид Хамид и Джейхан Ибрямов, председателя на Младежко ДПС Сезгин Мехмед, бившите народни представители Ихсан Хаккъ и Танер Али, областни председатели и общински кметове на ДПС от областта и страната почетоха паметта на жертвите от Майските събития и  поставиха венци пред паметници в кв. Кус, с. Тодор Икономово, Климент и Пристое.

Нов живот

Снимки: ДПС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!