COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Наградите „Пегас“ за дебютна литература бяха връчени в Хасково

Наградите „Пегас“ за дебютна литература бяха връчени на тържествена церемония в Хасково. С това завърши и 49-то издание на Литературни дни и Национален конкурс за първа книга „Южна пролет“, в което участваха 29 автори.

Журито определи победителят в жанра „Поезия“ да е родената през 1995 година в Разград Стамена Дацева. Юристката участва в конкурса със стихосбирката си „Градина на ръба“.

Лауреат в жанра „Проза“ е Цветозар Цаков за книгата му „Винилови души“. Цаков е роден през 1983 година в Ловеч, следва комуникационни науки и журналистика в Ааахен, Германия.

Голяма награда в жанра „Детска литература“ не бе присъдена.

Лауреатите на конкурса са доказателство, че България продължава да ражда талантливи хора, каза председателят на журито проф. Валери Стефанов.

Кметът на Хасково Станислав Дечев определи конкурса и дните като „една от културните емблеми на града“.

Наградата на община Хасково за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културата заслужи бившият дългогодишен директор на Регионалния исторически музей доц. д-р Георги Граматиков. Той е автор на десетки исторически и етнологически изследвания и студии, а последната му книга „По дирите на старо Хасково“ бе представена в края на миналата година в Пресклуба на БТА в Хасково.

Източник: БТА
Снимка: Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!