COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (21); 03/07 (25 ↑) ; 04/07 (29 ↑) ; 05/07 (34 ↑)

31 май – Световен ден без тютюнопушене

Световният ден без тютюн се отбелязва всяка година на 31 май по инициатива на Световната здравна организация. Събитието се провежда в целия свят като се акцентира на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за отказ от цигарите.

За 2021 г. темата на Световния ден без тютюн, определена от Световната здравна организация, е „Реши и се откажи!“.

Министерството на здравеопазването си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост.

По данни от Здравния профил на България за 2019 г. страната ни е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета. През последните години е постигнат напредък по отношение контрола върху тютюнопушенето, но то продължава да бъде основен проблем за общественото здраве.

Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4% от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.).

По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. В условията на изолация, предизвикана от COVID-19, много пушачи вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и „Поне 100 причини да се откажете още сега!“.

Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации. В кабинетите се популяризират възможностите за отказване от тютюнопушенето чрез разработените от СЗО платформи към мобилни приложения.

Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

 

Нов живот

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!