thế chấp cà vẹt xe tichluy.vn lừa đảo anyoption giriş cầm xe không giấy tờ ở tphcm địa chỉ lotte gửi 20 triệu lãi bao nhiêu
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Да си спомним за капитан Георги Георгиев, роден на 4 юни 1930 година в Кърджали

Първият, провъзгласен за Почетен гражданин на Кърджали, е писателят Младен Исаев, дългогодишен народен представител от Кърджалийски избирателен район. Поводът е неговата 70-та годишнина през 1977 година. Удостояването му се състои година по-късно – на 27 ноември 1978 г. при негово посещение в Кърджали.

Междувременно с Решение № 20 от 31 май 1978 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет учредява званието „Почетен гражданин“, значка „Почетен знак на Кърджали“ и постановява воденето на Летописна и Почетна книга. Със същия акт мореплавател №1 на България – капитан Георги Георгиев е определен за носител на високия приз.

Управниците на града бързат да приемат това решение, тъй като Капитанът е потвърдил, че ще посети родния си Кърджали на 1 юни 1978 г. Само няколко месеца след като се завръща от околосветската обиколка, направила го първият българин, сам  обиколил Земята с яхта, той е посрещнат от хиляди кърджалийци на общоградски митинг. Там получава Символичния ключ на града и златната значка. Капитанът е първият почетен гражданин, подписал се в Почетната книга.

Почетният знак на Кърджали има форма на звезда с червени лъчи. Изработена е от злато и има само едно копие, което е връчено на капитан Георги Георгиев. След промените в България през 1989 година знакът вече не се изработва, а ключът на град се превръща в символ на общинската власт – предава се на кмета от неговия предшественик.

Почетната книга, която днес се намира в Община Кърджали, е изработена в Творческата база на Съюза на българските художници в София. Подвързана е с кожа, а златната й инкрустация напомня родопска шевица.

 

 

Капитан Георги Георгиев – един от най-славните синове на Кърджали, е роден е на 4 юни 1930 г.. Син е на царски офицер, който през 1940 г. получава назначение във Варна. Тогава Георги за първи път вижда морето, което се превръща в негова любов и съдба.

 

Капитанът посещава в родния си град на 1 юни 1978 г., където е посрещнат от хиляди кърджалийци. Получава званието „Почетен гражданин“ и Символичния ключ на града.

 

В началото на 50-те години основава първия софийски яхтклуб „Академик“. После се връща във Варна, за да завърши Техникума по корабостроене и корабоплаване. Основава яхтклуба „Порт Варна“, който след смъртта му носи неговото име.

 

Символичният ключ на Кърджали, връчен на Капитана. Запазил го е в личния си архив.

Първото му голямо плаване е обиколка на Черно море през 1974 г. с яхта „Вега“.

През 1975 г. прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание от Варна до Батуми за самотни яхтсмени. На 5 юни 1976 г. деветметровата яхта „Кор Кароли“ става една от 125-те, допуснати до старта на ОСТАР-76. Класира се на 37-о място от 73 ветроходци, едва завършили поради тежките метеорологични условия.

Капитан Георги Георгиев и първият български космонавт Георги Иванов през 1979 г.Летецът става Почетен гражданин на Кърджали година по-късно.

 

След дълъг престой за доокомлпектоване на „Кор Кароли“  в Ню Йорк, отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 г. стартира в околосветския си рейс. Изминава 23 018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос  стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан. Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Първият българин, осъществил сам  обиколка на Земята с яхта.

 

Със съдействието и под ръководството на Капитана корабът е транспортиран по суша от Черно море до язовир „Кърджали“. И до днес той е закотвен в залива край село Енчец.

 

След завръщането си в родината Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На негово име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Спортист номер едно за 1977 г. Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния си град.

В „Книгата на рекордите на Гинес“ за 1981-1982 г. неговото  плаване посмъртно е включено като най-доброто дотогава постижение в света като време за обиколка на еднокорпусна яхта, независимо от нейната големина и  маршрута на плаването.

Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На неговото име е кръстен нов 25 000-тонен кораб на Български морски флот. Обявен е за Спортист на годината за 1977 година, Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Почетен гражданин на Варна и на родния му град. Улица в Кърджали носи името на капитана.

Под негово ръководство през 1979 г. корабът „Емона” е транспортиран по суша от Черно море до язовир „Кърджали” и години наред  плава в залива „Енчец”.

Георги Георгиев умира на 13 май 1980 г. в Одеса.

 

Валентина ИВАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!