COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (23); 02/10 (16 ↓) ; 03/10 (13 ↓) ; 04/10 (8 ↓)

Канят ни на „Лято в галерията“ в Кърджали, показват уникални щампи на икони от Света гора

  • Гравюрите са открити от художничката Станка Димитрова, закопани в пода на църквата „Св.Св.Константин и Елена“ в Долно Луково
  • Изложби, презентации и беседи ще привличат туристи през следващите месеци

Летният сезон не е любимо време за посещения на музеи и галерии. Специалистите на Художествен отдел „Станка Димитрова“ към Регионален исторически музей – Кърджали са  амбицирани да променят тази представа. Инициативата „Лято в галерията“, която започват, цели да привлече повече посетители и да им покаже богатия художествен фонд, съобщи д-р Мария Спиридонова.

 

В момента на първия етаж в галерията е разположена наскоро откритата временна изложба „Атонски гравюри от 18-19 век“. Тя представлява експозиция  от щампи върху хартия с религиозен сюжет, изработени в Света гора. Те се показват за първи път и са част от 150-те медните гравюри, достигнали до Кърджали благодарение на Станка Димитрова. Художничката е известна със своята неуморна проучвателна дейност в Родопите, при която е открила и съхранила десетки ценни произведения. Тя става и основоположник на художествената галерия, която днес носи нейното име.

При една от своите спасителни експедиции през 1968 година в църквата „Св. Св. Константин и Елена” в ивайловградското село Долно Луково Станка Димитрова открива съвсем случайно близо 150 щампи. При описване на иконите в храма, тя почуствала, че нещо се движи под краката й. След като разкопали пода, се натъкнали на изумителната находка, завита в тракийски кърпи, проядени на места от насекоми. Благодарение на песъчливата почва в по-голямата си част щампите са се запазили цели и в добро състояние.

Графика се работи в продължение на три века главно в обителите на Света гора и Ерусалим. Още през XVI век поклонници от българските земи посещават светите места и наред с обичайните подаръци носят малки икони, йерусалимии и щампи по родните си земи. Хартиените икони или религиозните гравюри са интересен аспект от църковната иконография от османския период. Те са самостоятелни, не вградени в книги, изображения и отразяват манастири и обители, светци, религиозни сцени., обяснява д-р Спиридонова.

Изложбата е уникална и подобна не може да бъде видяна в нито един друг музей или галерия., твърди кураторът на експозицията д-р Мария Спиридонова.

При интерес от страна на посетителите специалистите в художествения отдел са подготвили две мултимедийни презентации. Едната представя атонските гравюри с ценна информация, която не може да бъде намерена в интернет. Източникът е сериозно научно изследване, представено в популярен вид.

Другата презентация включва представителна извадка от колекцията „Графика“, собственост на галерията. Произведенията са с обширен хронологичен диапазон – от 17 до 20 век.

Валентина ИВАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.