COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Президентът Първанов представя новата си книга в Кърджали

Георги Първанов, Президент (2002 – 2012 г.), ще представи в Кърджали новата си книга „Пътуване към паметта.Разкази за политиката“.

Как се разви дебатът „модерна лява” или „социалдемократическа” партия в началото на прехода? Какво е да си лидер на партия, в която има много и силни идейни фракции? Как принципно да се градят взаимоотношенията президент – премиер? Как сър Марк Алън измисли Плана за спасяването на медицинските ни сестри, осъдени в Либия?Тези и още произтичащи от тях въпроси разглежда книгата „Пътуване към паметта“ като предлага проницателен и ерудиран анализ на основните проблеми на прехода, така както ги e видял Президентът на България Георги Първанов.

Събитието ще е на 18 юни т.г. (петък), от 18.00 ч., в Конферентна зала „Арпезос“.

Поканата е както към жителите, така и към и гостите на гр. Кърджали и областта, а входът е свободен.

„Пътуване към паметта“ е книга за основните проблеми на прехода, така както съм ги видял и за които имам документи. Причината е, че както мнозина наши сънародници съм неудовлетворен от нивото на българския политически дебат и смятам, че в последните 30 години се случиха неща, родиха се идеи, които могат да бъдат катализатор на един нов дебат. Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата ми дейност. По-скоро е опит да се пресъздадат събития, да се анализират процеси, които намирам за важни, а може би и за определящи българското развитие в годините на прехода. Зная, че има и други от съществено значение, в които обаче не съм пряк участник, за да кажа нещо значимо. Сигурно на моменти съм писал субективно. И това вероятно не е само инстинктивен, емоционален отговор на стотиците хули и несправедливи писания по мой адрес. Мисля си обаче, че имам предимство пред опонентите – с многобройните документи, които само частично съм обработил. А последната дума ще имат историците.“, казва авторът на документалистиката Георги Първанов.

Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата дейност на Президента, а по-скоро опит да се пресъздадат събития и да се анализират процеси, които той намира за важни, дори определящи за българското развитие в годините на прехода. Изданието съдържа много архивни снимки и документи, някои от които се публикуват за първи път.
Нов живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!