COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Трима кърджалийци с литературни награди от международен конкурс

  • Творбите на Божидара Ангелова, Христина Въчева и Самуил Карачомаков бяха оценени от международно жури

Трима кърджалийски любители на перото – Христина Въчева, Божидара Ангелова и Самуил Карачомаков, спечелиха призови места в литературния конкурс „Небесни меридиани“, който е част от програмата на Шестото издание на Международния фестивал „Българска душа на Святата земя“. Фестивалът, организиран от Арт Салон „Сели – култура на народите“, се провежда под егидата на Кметството на израелския град Бат Ям и популяризира българските традиции и обичаи, както и взаимодействието на българската и израелската култури. Арт събитието е подкрепено и от Държавната агенция за българите в чужбина.
Шестото издание бе проведено онлайн заради пандемията. То приключи с рекорден брой участници – над 2100 таланти от 25 държави на 4 континента, оценявани от международно жури.

Христина Въчева завоюва 3 място в категория „Поезия“ със стиховете си „Българийо поклон „, „Родопа, люлка за сърцето ми“, „Моят свят“, „И слънцето отново засия“ и „Светлината на любовта“. Тя споделя, че творбите й са вдъхновени от обичта й към България, към нейната славна история и великите й синове. В редовете е вплела също обичта и преклонението си пред митичната Родопа планина, която за нея е една магия, космос, който я зарежда. изпълва с радост и вдъхновение. Неслучайно и третата й книга носи заглавието „Родопа, люлка за сърцето ми.“

Божидара Ангелова, журналист във в. „Нов живот“, също заема 3 място в класирането в категория „Поезия“ но в друга възрастова група. Тя пише в различни жанрове – поезия, приказки за деца, фейлетони. Във фестивала се представя с поетични творби, оформени по по-авангарден начин. По думите й напоследък експериментира с нови стиховни форми, най-вече във вид на визуална поезия. Такива са стиховете й: „Лунна песен“, „Лека нощ“, „Родопски пейзаж“, „Пеперуда“ и „Микроб“. Божидара Ангелова е носител на редица литературни награди за поезия, както и две поредни години (през 2018 г. и 2019 г.) на Голямата награда на Българската асоциация на регионалните медии „Константин-Кирил Философ“ за журналистическите си разследвания, публикувани във в. „Нов живот“.

Самуил Карачомаков е дебютантът сред останалите призьори тук. Той е възпитаник на СУ „Отец Паисий“, на 22 години е, в момента е студент в IT-специалност, но писането на къси разкази и фейлетони го влече. На конкурса се представя с разказа „Не се отказвай да сбъдваш мечти“, който му носи 3-о място в категория „Проза“ за участници над 18 години. Споделя, че се чувства насърчен от добрата оценка, която е получил неговия творчески труд.

Припомняме, че още една кърджалийка бе отличена по-рано в този фестивал на изкуствата – това е единадесетокласничката от „Паисий“ Паулина Любомирова. Тя грабна Гран при за проза във възрастовата група до 18 г. с разказ за своето изследване на родовите си корени, озаглавен „Опознавам историята на рода си – част от България“.

Теодора Тенева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!