oncredit vpbank là ngân hàng nhà nước hay tư nhân làm thẻ citibank số dư đầu kỳ tiếng anh là gì mã bảo mật thẻ mastercard biểu phí thẻ tín dụng msb

Близо 400 души са наети в Кърджали през юни за отглеждане на ягоди, череши и червен пипер

  • Интересът към краткотрайните сезонни договори в селското стопанство нараства

Дирекция „Инспекция по труда“ в Кърджали съобщи за „Нов живот“, че продължава контрола в сектор „Строителство“, поради установения през годините висок риск, както по отношение на безопасността на труда, така и по използването на недеклариран труд.

От началото на месец юни 2021 г. се засили и контрола в селското стопанство, а  основен акцент при проверките е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, тъй като селското стопанство е един от рисковите сектори по отношение използването на недеклариран труд.

Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани и  тютюнопроизводители, че следва да наемат работна ръка по силата на трудов договор, като могат да използват всеки от регламентираните в Кодекса на труда видове договори.

Наемането на работници на еднодневни договори е една от възможностите.

Разработеният от ИА ГИТ софтуер за предоставяне на образци на еднодневни трудови договори е създаден с цел максимално облекчаване на администрирането на този вид договори.

Образците могат да се заявяват, както на място в дирекцията, така и директно в системата. Системата разполага и с калкулатор, който изчислява автоматично размера на дължимия данък и осигурителни вноски за сметка на наетото лице, както и чистата сума, която то следва да получи.

От началото на годината, освен регистрираните земеделски стопани, и регистрираните тютюнопроизводители могат да наемат работници по силата на еднодневните трудови договори.

При направените 24 проверки, са установени  лица без трудови договори, за които предстои да бъдат съставени АУАН. Предоставените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за периода са общо 399, заявени от  30  земеделски стопани основно за отглеждане на ягоди, череши и полски червен пипер.

Нов живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!