COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Художникът Хубен Черкелов превръща парите в картини, показва самостоятелна изложба в София Роденият в Кърджали творец живее и работи в Ню Йорк от 2000 година

Валентина ИВАНОВА

Софийската галерия на ул. „Оборище“ 5 представя самостоятелната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов. Тя ще бъде открита на 6 юли 2021 г. и ще продължи до 30 юли 2021 г.

Авторът отново показва визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Превръща парите в картини и портрети, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство.

В картините си използва акрил и фолио върху платно от памук или полиестерна смес, за да имитира това, което монетните дворове използват за отпечатване и обезпечаване на банкнотите. Технологията е разработена от през годините от Хубен и е негова визитна картичка.

Сред множеството картини може да видите и скулптура на глава – подобно на тези, които са популярни по цял свят от край време: класически реалистичен образ, само че е на Дарт Вейдър – 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот – 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин – 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен и много други.

Значителна част от показаните творби са свързани и със значими за българското изобразително изкуство имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти, печатани през 20-те години.

Хубен Черкелов  е роден в Кърджали, живее и работи в Ню Йорк от 2000 година. Повтаряща се тема в творбите му са изображения, заети от националните валути на различни държави от различни периоди, като използва своя уникална техника с фолио и акрил. Негови произведения са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.