quyền chọn nhị phân binomo là gì citibank online vn ngan hang vib ocb online banking quyen chon nhi phan binomo lua dao
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (138); 22/10 (143 ↑) ; 23/10 (148 ↑) ; 24/10 (152 ↑)

Бенковски не е царство на пипера вече, завяхва тютюнопроизводството, животновъдството изчезва, селото се топи пред очите ни Условията тук са прекрасни за екологично производство, но държавата трябва да погледне с грижа и прозорливост насам, коментира кметът Боряна Фъзова

Валентина ИВАНОВА

Село Бенковски вече не е в царството на червените чушки.

През последните години свикнахме да свързваме община Кирково с производството на пипер, който привличаше, както купувачите по сергиите на пазара, така и изкупващите фирми. Даже най-известният празник в района бе наречен Фестивал на чушката. Тази година славата на кирковската чушка е позалязла. Поне в село Бенковски е така, според кмета Боряна Фъзова. Тя твърди, че отглеждането на известния зеленчук замира. Едва 5-6 семейства са засадили тази година, тъй като имат неизпълнени договори. Всички други са се отказали. И не е причината в дъждовното време.

Не е нужно да си математик, за да видиш, че сметката не излиза. Разходите са големи – семена, труд… Някои плащат и наем за земята, защото не е тяхна. Една оран стана 80 лева, пояснява кметицата. Изкупните цени на пипера са ниски и не покриват харчовете.

По същия начин стои и въпросът с отглеждането на тютюн. Останали са 10 семейства производители. И тук старата слава на района е повяхнала.

Който не е гледал тютюн, той не знае каква хамалогия е. Затова един по едни се отказват и стягат куфарите, кой към големите градове, кой към чужбина… А тука земите пустеят, тъжно коментира Фъзова.

Наблюденията на кметицата са, че и системата за изкупуване на мляко също е нещо сбъркана.

Животновъдите били доста, ама ниските цени, на които им вземат млякото, ги отблъскват и се оказват да гледат добитък. Оставят си по една крава за лични нужди и ликвидират другите животни. Така и животновъдството като поминък изчезва.

Боряна Фъзова се ядосва, защото природните условия са прекрасни, няма никакви производствени мощности, никакви замърсители. Средата е идеална за екологично отглеждане на селскостопански продукти и на животни, но се иска държавата да погледне с грижа и прозорливост към сектора. Ама никой вече не разчита на държавата. Не идва помощ и от Гърция, че Маказа е далеч и оживлението не се отразява на Бенковски, както на Кирково.

В кметство Бенковски се водят към 6000 жители, 2300 от тях – живущо население. Като погледнеш наоколо, не виждаш млади хора. Поне 500-600 ги няма. Цели семейства заминаха и продължават да заминават. Обезлюдява се селото, с болка констатира Боряна Фъзова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!