chuyển khoản online khác ngân hàng mất bao lâu vay tien ngan hang dong a 24h cách đầu tư vàng ngân hàng singapore tại việt nam cầm đồ ô tô làm thẻ citibank có ít tiền nên đầu tư gì
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (138); 22/10 (143 ↑) ; 23/10 (148 ↑) ; 24/10 (152 ↑)

Днес да ви е сладко! Ден на шоколада е!

Нов живот

7 юли  е  Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 година   от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна,  затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

„Девет от десет души обичат шоколад. Десетият лъже.“

Джон Тулиус

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Той е подаръкът на Мексико за света. Произвеждали са го олмеките, обаче като течна каша за различни ритуали. Ацтеките и маите пък прибавили към тази каша  лют пипер, царевично брашно и мед, нещо, което днес не можем да си представим.

Испанците обаче не харесали  лютата каша и се заели да я променят. Вместо пипер прибавили тръстикова захар и ванилия.  Така през 1680 г. в Испания се появила първата в Европа  шоколадова фабрика.

В Англия тази „храна на боговете“ се произвеждала като заместител на спиртните напитки от квакерските семейства, а в Испания използвали шоколада за лечение на треска и стомашно-чревни заболявания. Какаовите зърна били използвани в Испания  и като платежно средство: за сто зърна можело да се купи роб, а за 50 – робиня.

Привържениците на черния шоколад днес са повече от тези на млечния –  според тях той е истинският шоколад.

Най-известен е швейцарският шоколад, който е свързан  с имената на Филип Сушард и Йохан Тоблер.  Швейцария е и най-големия поклонник на черното удоволствие. Всеки средностатистически гражданин на страната  изяжда на година повече от 10 килограма шоколад. Вариантите са много – бял шоколад, шуплест.., а прибавките още повече – от орехи и стафиди до парченца пуканки.

Шоколадът е полезен за здравето. Установено е, че той е  признат  антидепресант, защото провокира производството на серотонин, хормона на радостта.

Обявен  е и за „допинг“ на сърцето. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора настрана от мен“ спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: „Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана“.

Любителите на черното удоволствие могат да си отдъхнат. За тях от Норвегия идват добри новини.

Учени от страната на фиордите са направили списък на продуктите, които  подмладяват организма и могат да удължат човешкия живот. Този списък е направен въз основа на изследвания и открития, отнасящи се до биохимичния  механизъм на стареене на клетките.

Всеки един продукт от този списък съдържа  активни вещества, които оказват  положително въздействие на сложните биологически процеси.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Страната на шоколада безспорно е Швейцария. В гр.Цюрих има фабрика за производство и продажба на шоколад от марката „LIND“. В магазина се продават най-различни разновидности. Най-популярните са черен, кафяв, млечен, бял и вече има и розов. Миризмата на шоколад е невероятна както в магазина така и навън, предимно от фабриката. Наблизо има жилищни комплекси и живущите денонощно се наслаждават на приятната миризма. За служителките които работят в магазина при пазаруването от тяхна страна има голяма отстъпка. Между впрочем за тези които посещават магазина и купуват шоколадови асортименти също има известен процент отстъпка. Казват, че швейцарският шоколад може да се конкурира само с швейцарските часовници ненадминати в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!