timo bank là gì theẻ vib tạo thu nhập thụ động ngân hàng miễn phí chuyển tiền đầu tư cá nhân

Ивайловград се сбогува с Ивайло Балабанов

Нов живот

В храма  „Свето Преображение Господне“ в Ивайловград днес в 9 часа бе извършено опелото на големия поет на България Ивайло Балабанов от отец Георги. Много хора бяха дошли да се сбогуват с твореца. Близки, роднини, съселяни, ивайловградчани,  официални лица. Но особено личаха онези, повярвали в Балабанов преди да го признае гилдията, а и цяла България за поет, защото те следяха с трепет всяка негова стъпка, когато още  малцина му обръщаха внимание. Сега бяха покрусени, но и възвисени от мисълта, че са живели с такъв велик човек.

Дойдоха да го изпратят почитатели от Хасково, от Бургас, от Толбухин и Варна. Тук бяха  и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, и представители на тракийската организация в Хасково, и от Ротари клуб в Свиленград.

Пристигна и поетесата Елка Няголова от Варна, духовен побратим на Ивайло Балабанов.

Процесията премина мълчаливо през целия град.

Излизаха хора от заведения и магазини, спираха коли, пътниците  слизаха и мълчаливо заставаха прави в знак на почит и уважение към поета, роден в Хухла, живял и творил не само в родното си село, а и в Ивайловград, в Хасково и в Свиленград. Според художника Владимир Чукич, Ивайло Балабанов е вторият народен поет след Иван Вазов. Затова и хората го обичат и все повече ще го четат. Защото имат нужда от него.

На  гробището на Ивайловград прочувствено слово произнесе кметът на общината Диана Овчарова.

Отец Камен Гарена от Кърджали, разплакан от вълнение, не можа да говори, но остави в ковчега том от стихосбирката „Небесен гурбетчия“.

Петър Тонев, стар приятел на Балабанов, прочете „Жълъд“, стихотворение на поета, като постави жълъд в ръката му с обещанието, –  съгласно стара тяхна уговорка, който по-напред от тях двамата си иде, другият да го направи, – всеки ден да идва на гроба му и да го полива.

Ивайловград изпрати голям Българин. Той ще остане завинаги в сърцата ни.

 

4 коментара

 1. Таня Бонева каза:

  Той пишеше стихове, така както дишаше. Една мешеница от величие и падение, от любов, възхищение пред красивото,равнодушие пред съблазните за постове , но никога омраза към никого.. Поклон!. Той беше човек, който се стремеше към светлината

 2. Анонимен каза:

  Нека почива в мир. Отиде при големия си приятел по перо Димо Чанков. За него той написа“Градски жители“

 3. Анонимен каза:

  Отиде при големия си приятел по перо Димо Чанков. Нека почиват в мир!

 4. Таня Бонева каза:

  Скърбя за загубата, но поне имах късмета да го познавам отблизо – Голям самороден талант, с очи, които виждаха същността на нещата и душа на чучулига. Въпреки трудностите в бита,Иван Балабанов пишеше красиви стихове, колоритни и красиви, дори с тъгата, късчета от красивата му душа- огледало на човешката същност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!