vay tín chấp vpbank tphcm cty tài chính mb xac minh dia chi email cách tra cic chuyen tien online citibank cgv chuyển khoản bằng thẻ tín dụng bảng thu chi hàng tháng
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (134); 21/10 (140 ↑) ; 22/10 (146 ↑) ; 23/10 (151 ↑)

Криско и Тони Стораро ще гостуват на юбилейния фестивал на неделинския двуглас Националната проява е насрочена за началото на септември

Валентина ИВАНОВА

Община Неделино вече обяви подробната програма на 20-тия юбилеен национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен. Той ще се проведе на 3, 4 и 5 септември 2021 година и отново ще събере най-добрите изпълнители от региона и страната: деца, младежи, девойки, учители по музика, свирачи и танцьори, които се разпределят в пет възрастови групи.

В конкурсната част разделите са пет – индивидуални изпълнители, група за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Миналата година мерките, свързани с пандемията не позволиха Фестивалът да се проведе. Затова сега изпълнители и публика го очакват с нетърпение.

Сред известните имена, които ще участват във фестивала извън конкурсната програма, са Хамид Имамски, Виевската фолклорна група, Филип Синапов и Николай Славеев. Концерти ще изнесат и гости – представители на поп фолка като Галена, Камелия, Тони Стораро. Младата публика ще се радва на изпълненията на Криско.

Очаква се международно участие. До момента е потвърдил гръцкият певец Сотос Карабелас.

Двадесетият Юбилеен Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен се финансира от бюджетните средства на община Неделино, Министерството на културата и от дарители, спомоществователи и приятели на песента.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие.

Пръв, който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина е проф. д-р Николай Кауфман – изтъкнат фолклорист, изследовател и почетен гражданин на Неделино. До момента има събрани и нотирани около 350 песни.

От 2017 г. неделинският двуглас се изучава като дисциплина от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.