phần mềm techcombank ubank tuyển dụng ما هو تداول الخيارات الثنائية phần mềm quản lý chi tiêu gia đình mua xe máy trả góp bằng thẻ tín dụng ikili opsiyon taktikleri

Олимпийците на Кърджали (Част 1)

Валентина ИВАНОВА

Когато става дума за олимпийско движение и за олимпийски игри, едва ли мнозина ще се сетят за Кърджали. Най-много в съзнанието им да изплува името на Наим Сюлейманов, като най-известният спортист от южния град. Но ще направят грешка, защото в Кърджали и региона са израснали много спортисти, които не само са взели участие в олимпийски игри, но са регистрирали високи постижения. Статистиката сочи, че е имало кърджалийци само на летни олимпийски игри.

Олимпийците ни могат да се разделят в две групи. Едните са били на олимпиади като състезатели в Дружество за физкултура и спорт „Арда”, а други са започнали спортната си кариера в родопския край и са продължили в по-големи отбори. Някои са достигнали до олимпиади като част от националния отбор на България, а други – на Турция, защото са емигрирали там.

В поредица от няколко публикации ще ви разкажем за олимпийците на Кърджали.

Трима са спортистите, участвали в олимпийски игри като състезатели на „Арда” – Кърджали: волейболистът Динко Атанасов и каякарите Димитър Иванов и Мариян Димитров.

Динко Атанасов

Динко Атанасов е роден на 18 септември 1938 г. в с. Биково, Новозагорско. От 1962 г. е състезател на волейболен клуб „Арда”, който тогава е в „А” републиканската група. С негово участие кърджалийският тим стига до ІІ място за Купата на България през 1972 г. и ІІІ място – през 1975 г. Три пъти Динко Атанасов е в десетката на най-добрите волейболисти на България. През 1966 г. е удостоен и със званието „Майстор на спорта”.

През 1968 г. е включен в националния отбор и участва на ІХ Световен младежки фестивал в София. Изиграва 10 мача, включително и финала срещу отбора на Чехословакия, когато българите побеждават и грабват златото.

Атанасов е част от националния тим на България, който участва на Летните олимпийските игри в Мексико ’68 и се класира на VІ място.

След приключване на активна спортна дейност Динко Атанасов завършва Висшия институт за физкултура и става треньор. Под негово ръководство през 1978 г. „Арда” достига ІV място на републиканското първенство.

Цялата спортна кариера на Динко Атанасов – и като състезател, и като треньор, е свързана с „Арда”. Умира в Кърджали през 2012 г.

Волейболистите на „Арда” през 1964 г.: Атанас Сариев, Динко Атанасов, Мильо Милев, Тодор Тодев, Иван Деянов, Замфир Бончев

Димитър Иванов е роден на 6 август 1975 г. в Кърджали. Възпитаник е на Спортното училище „Георги Бенковски” в родния си град. Започва да се занимава с кану каяк през 1987 г., като негов първи личен треньор е Янко Мандаджиев.

Димитър Иванов

Още в най-малката възрастова група „Момчета” показва много добри резултати и жъне успехи. Печели бронз на първото републиканско първенство, на което участва. До момента в спортната си кариера има 20 златни, 16 сребърни и 13 бронзови медала от шампионати на страната.

Включен е в националните отбори на България при юношите, след това – при младежите и мъжете. Има 1 бронзов и 4 сребърни медала от балкански първенства. Участва в Европейското първенство в Милано ’2001, както и в четири световни първенства. На Световното в унгарския град Сегед ’98 г. се класира на полуфинал на едноместен каяк 1000 м. На Световното първенство в Познан ‘2001 на двуместен каяк 1000 м става шести заедно с Йордан Йорданов от Варна.

Първият досег на Димитър с олимпиадите е в американския град Атланта през 1996 година. Включен е в националния тим като резерва, но не успява да  участва в гонките.

Второто му олимпийско участие е в Сидни (Австралия) през 2000 г. Там се състезава на двуместен каяк 1000 метра заедно с Мариян Димитров, също от „Арда”. Класират се на 16-то място.

Междувременно завършва Националната спортна академия в София, където в момента е главен асистент в Катедра „Кану каяк”. Цялата му спортна кариера е свързана с кърджалийския клуб.

Мариян Димитров е роден в Кърджали  на 11 юни 1972 г. Тренира кану каяк като ученик в Спортното училище. Първият му личен треньор е Иван Ламбрев. След кратко прекъсване, през 1995 г. се завръща към активния спорт в отбора на „Арда”. Тогава идват и най-големите му успехи: от 1996 до 2012 г. Мариян има спечелени от републикански първенства 19 златни, 14 сребърни и 7 бронзови медала. Участвал е на 4 световни първенства, 1 европейско и на 2 балканиади.

Мариян Димитров

Най-големият успех в спортната му кариера е участието на олимпийските игри в Сидни ‘2000. Заедно със съотборника си Димитър Иванов стават 16-и на двойка каяк 1000 м.

Двойката каяк Димитър и Мариян с екипа на „Арда”

През 2003 г. на Световното първенство в Атланта (САЩ) се класира на 13-то място на двойка каяк 500 м. След състезанието остава да живее в Чикаго, където продължава да тренира и да участва в състезания. През 2008 г. се завръща в България и отново става част от Спортен клуб по кану каяк „Арда”.

В момента е треньор на националния отбор по каяк на Мексико.

(Следва продължение)

1 отговор

  1. СТЕФАН МАТЕЕВ каза:

    ТОЗИ ОТБОР ПО ВОЛЕЙБОЛ Е ОТ ПЕРИОДА 1962/ 70 ГОД Снимката е малко обратна. капитан бе Замфир Бончев от Поморие, другите са местни , Саро , Мильо от Малево, ИвМанев чирпанлия , но гимназия в КЖ , БЕгодина след мен, бяхме приятели, никога не падаше под 4 място, сред Левски , ЦСКА, СЛАВИЯ, Миньор Пк, Лок Пд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!