COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

Тежка криза в животновъдството в Кърджалийско, няма паша, тревата изгоря, фермерите трупат загуби

Валери НЕДЯЛКОВ

Положението в животновъдството в момента в региона и страната е много тежко. Няма никаква паша, всичко е изгоряло, принудени сме да храним животните както посред зима. Загубите са големи, казва Бойко Синапов, председател на Управителния съвет на Сдружение „Обединени български животновъди”.

Имаме нужда от спешна подкрепа от държавата. Трябва да има кризисен фонд, който да подпомага животновъдите при суша и други природни бедствия. Имахме работни срещи в Министерството на земеделието, храните и горите, обещават да помогнат, но няма нищо конкретно, твърди Бойко Синапов.

По думите му фуражите продължават да поскъпват – сеното и люцерната са на двойни цени. Земеделските стопани не издържат. Готови са да ликвидират ферми с по 200 – 300 крави и с по 400 – 500 овце. Но няма на кого да ги продадат,  няма желаещи да ги купят, защото виждат каква е картината в животновъдния бранш.

4 Отговори

 1. Анонимен каза:

  Трудно братко се живее на таз пуста земя.

 2. анонимен каза:

  Земеделските стопани /повечето/ си купуват коли със субсидиите, животните по асфалтите

 3. Юлиян Банков каза:

  Вярно е, принудени сме да ги гледаме точно като при зимни условия насред лято!

 4. Анонимен каза:

  Във всяко село има хора злобни които мразят животните и техните собственици,не закачайте животните господ удря един път ,нито парите ще ви спасят нито луксозните апартаменти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.