vay tiền sinh viên cần thơ momo.vn bảo hiểm xe máy bic hướng dẫn chuyển tiền vietcombank nên đầu tư gì năm 2020

Медицинските сестри в Ардино отказват да работят с Ковид-пациенти, не са съгласни с новия начин на заплащане на труда им От 12 часа месечно в опасната среда, вече трябва да полагат 144 часа

Валентина ИВАНОВА

Очаквам да се стигне до протестни действия поради несправедливото отношение към медицинския персонал. Не може установена вече методика за изчисляване на възнагражденията на медиците, лекуващи Ковид-пациенти, с лека ръка да се отхвърля и да се омаловажава нашата работа. Това заяви за „Нов живот“ Венета Ставрева е старша медицинска сестра на Детското отделение в болницата и председател на сестринския съюз в Ардино.

Лекарите и медицинският персонал в Ардино, както и навсякъде в страната, изразяват категоричното си несъгласие с новия начин на оценяване на техния труд. Преди юли 2021 година обещаните 1000 лева за работещите с Ковид-болни се даваха при полагане на минимум 12 часа труд на месец в заразената среда. Сега се очаква медиците да имат минимум 144 часа, за да вземат същите пари. В малка болница като нашата в Ардино всяка медицинска сестра дава дежурство в Ковид-сектора, но след това покрива и графика си в отделението, в което е назначена. Досега ни се събираха минимум 50 часа в Ковид-сектора. При променените условия няма как да изпълняваме задълженията си и да получаваме определеното възнаграждение. Предполагам  повечето от колегите ще откажат да работят в тази опасна среда, да рискуват собственото си здраве и това на близките си, допълва Венета Ставрева.

Медицинският персонал вече е знае, че рискът е голям. Миналата година всички влезли в началото на пандемията в досег с болните, са изпитали голям стрес. Сестрите в болницата в Ардино са 20 и обслужват всички отделения, а по график покриват и Ковид-сектора. През месец юли 2021 година не са имали Ковид-болни, но сега, през август, секторът е почти пълен – заетостта е между 14 и 20 души. Те очакват грижи от лекарите и медицинските сестри, но дали ще ги получат в създалата се ситуация, не е ясно. Медиците са категорични, че ще защитават правата си, ако трябва и на протест. Те очакват министърът на здравеопазването да преразгледа условията и да върне старата методика за изчисляване на възнагражденията, допълва старшата сестра Венета Ставрева.

 

 

2 коментара

  1. Росица Генчева каза:

    Браво за позицията Венета! Ако всички колеги от страната реагираха по този начин, нямаше да се стигне до това унизително отношение към съсловието. Кой мед. специалист може да си позволи да лекува онлайн и да взема два пъти по-малко заплата от учители и всички останали? В този случай си в дома си, без опастност да донесеш заразата на близките и самия себе си. Имаш възможност да си хапнеш, да пийнеш кафенце за тонус и та не бъдеш в костюм като космонавт, нали? Днес медицинските
    специалисти са нужни повече от всякога! Не може от креслото да променяш Методика по никое време, да не се съобразяваш с медицинските стандрти, през час да си сменяш позицията и решаваш съдбата не само на мед. персонал, но и на самите болни. Това е несериозно!

  2. Мария Стоянова каза:

    За съжаление , въпреки пандемията обществото ни не си дава сметка за огромната и незаменима роля на медицинските специалисти. И за мизерното заплащане на техния труд! Но леките знаят това и са длъжни да се борят заедно , защото без тях и лекарите не са пълноценни И дано тези от които зависи решаването на проблема се осъзнаят. Иначе….ще бъде жалко и цената- висока!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!