chuyển tiền nhanh liên ngân hàng lãi suất vay ngân hàng vpbank cvv mastercard hủy liên kết ngân hàng momo ân hạn nợ gốc là gì cam giay to xe
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (148); 23/10 (150 ↑) ; 24/10 (155 ↑) ; 25/10 (161 ↑)

Отиде си кинолегендата Жан-Пол Белмондо

  • Култовият френски актьор издъхна на 88 години

На 88 години почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, предаде Франс прес, като се позова на неговия адвокат. „Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно“, съобщи Мишел Годест пред агенцията. Жан-Пол Белмондо е издъхнал днес в дома си в Париж.

Жан-Пол Белмондо̀ се ражда на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а мечтата му била да стане актьор.

Париж по това време е един от градовете, които давали най-добра възможност за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Няколко години по-късно е готов за бъдещи успехи.

Ненавършил 27 години, Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“. Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил – Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

С филма си „Човекът от Рио“ той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма – „Борсалино“ (1970) и „Бащи трепачи“ (1998).

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

През 1953 Белмондо се жени за Елодия Константин, от която има три деца: Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става пилот от Формула 1, а Патриция умира през 1994 при пожар. През 1966 след афера с Урсула Андрес, разкрита от пресата, Белмондо и Елодия се развеждат.

През 1989 на Откритото първенство на Франция Белмондо се запознава с Натали Тардиве за която се жени през 2002 година. На 13 август следващата година се ражда и четвъртото му дете – Стела. На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика Белмондо получава масиран кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализира дясната половина от тялото му и той губи говора си. Все пак Белмондо проявява силна воля, възстановява се от инсулта и шест години по-късно се завръща с филма си „Мъж и куче“.

Източник и Снимка: dir.bg

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Жалко, много жалко. Френска филмова легенда от близкото минало. Голям актьор и каскадьор. Какви филми изигра само. Поклон.

  2. Истината каза:

    Голям актьор. Няма да забравя ФИЛМА“БОРСАЛИНО“ С АЛЕН ДЕЛОН. СЕГА НЯМА ТАКИВА АРТИСТИ И ТАКИВА ФИЛМИ. ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!