cách quản lý tiền trong gia đình phí internet banking các ngân hàng phan mem quan ly chi tieu ca nhan ikili opsiyon stratejileri lập bảng chi tiêu cá nhân phần mềm quản lý thu chi sổ chi tiêu hàng ngày chuyển tiền cùng ngân hàng có mất phí không
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (238); 15/11 (242 ↑) ; 16/11 (244 ↑) ; 17/11 (247 ↑)

Електронното преброяване започна – какво трябва да знаем Постоянно пребиваващите в чужбина българи ще бъдат преброени в страните, в които живеят

Националното преброяване на населението вече е в ход. То започна в полунощ на 7 септември на адрес https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing. В първите десет дни на кампанията, която се прави веднъж на 10 години заедно с целия ЕС, преброяването ще е онлайн. Тази възможност съществува до 24:00 часа на 17 септември. От 8:00 часа на 18 септември до 20:00 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата.

Участието в преброяването е задължително – хората, които откажат да участват в него са заплашени от 160 лв. глоба. Трябва да се има предвид, че преброителят е длъжен да посети всички – дори тези, които са се преброили онлайн. Можете да избегнете директната среща, ако оставите на вратата бележка с уникалния 15-цифрен код, който системата ще генерира при правилно попълнена електронна карта.

Важно е да се знае, че от 7 до 17 септември преброителят няма право да извършва посещения по домовете. Ако някой напира на вратата с такава претенция в тези първи дни от преброяването, то вероятно става дума за измамник, който се възползва от кампанията.

РЕГИСТРАЦИЯ

Преди да преминете към електронно преброяване, е добре да подготвите личните документи на семейството, за да са ви под ръка, когато трябва да въведете съответната информация в картата. След това е необходимо да се регистрирате на сайта на Преброяване 2021. За регистрацията ви трябват валиден електронен адрес (имейл), ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. На електронния адрес ще получите линк за верификация, който – както често става в такива случаи – може да попадне директно в папка спам, така че ако не го виждате, проверете и там.

С една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него.

Ако искате да преброите електронно друг човек, например свой възрастен роднина, е необходимо да направите друга регистрация с различен електронен адрес и личните данни – ЕГН, документ за самоличност, на човека, за когото ще попълвате преброителната карта.

КАК СЕ ПОПЪЛВА КАРТАТА

След попълването на всеки раздел е необходимо да натиснете бутона „Напред“, за да продължите към следващия. Системата ще ви предупреди, ако имате непопълнен въпрос или сте поставили неразпознаваем символ в отговора си. В такъв случай е необходимо да се върнете назад, за да отстраните пропуска. По всяко време преди да получите уникалния код на финала можете да се връщате към вече попълнен раздел и да редактирате информацията в него. След като получите кода обаче, картата се заключва за редакции и вече ще можете само да четете информацията в нея, но не и да я променяте.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

КЪДЕ ДА ЗВЪНИМ ЗА ПОМОЩ

Ако имате съмнения дали ще се справите с попълването на картата, можете да изберете да се занимаете с тази задача в часовете между 9:00 и 21:00 часа. В този интервал можете да задавате въпроси на тел. (02) 9078 430 или на кратък номер *2021. Съдействие можете да получите и на имейл: Census2021@nsi.bg

КОГО ТРЯБВА ДА ПРЕБРОИМ

В преброителната карта трябва да посочим всички лица, които обичайно живеят в жилището – и тези, които са в него към 7 септември 2021 г., и тези, които по някаква причина са на друг адрес в страната или в чужбина. Трябва да запишем и лицата, които временно са били в жилището към 7 септември 2021 г.

Ако имаме дете, което учи в друго населено място, то също трябва да влезе в преброителната карта на домакинството. Същото важи и за студентите, които пътуват ежедневно до друго населено място, но продължават да обитават семейното жилище. Не включваме обаче отлетелите от семейното гнездо младежи – например студентите, които вече учат в друго населено място и обичайно пребивават там на общежитие, квартира и пр.

Ако имаме член на семейството, който работи в друго населено място у нас или в чужбина, но се връща за уикенда у дома, то той също влиза в нашата преброителна карта.

КОГО НЕ ТРЯБВА ДА БРОИМ

В преброителната карта не влизат лицата, които пребивават в друго населено място у нас или в чужбина за период, по-дълъг от 12 месеца – те ще бъдат преброени на другото място. Не влизат и лицата, които са заминали преди 7 септември 2021 г. и имат намерение да отсъстват за повече от 12 месеца.

ОСОБЕНИ СЛУЧАИ

Децата на разделени родители се преброяват в домакинството на този от родителите, при който прекарват по-дълго време. Ако споделеното време между двамата родители е еднакво, то детето трябва да се преброи там, където се намира по време на критичния момент на преброяването – т.е. към 0:00 часа на 7 септември 2021 г.

Лицата, които са пребивавали в различни населени места през последните дванадесет месеца, се преброяват там, където са прекарали по-голямата част от времето.

Ако сме в необичайната ситуация да очакваме нов член на семейството след 6 септември 2021 г. и той се появи в рамките на преброяването, то трябва да имаме предвид, че в него се включват само децата и бебетата, родени преди или на 6 септември 2021 г. Родените след тази дата остават за следващото преброяване след 10 години.

В преброителната карта трябва да впишем и близките си, които са починали на и след 7 септември 2021 г., ако, разбира се, са от нашето домакинство (отново става дума за периода на преброяването). Това е така, тъй като тази дата е определена като критична за преброяването, т.е. за него има значение какво е било състоянието на домакинството към този момент, а не след него.

ЩО ЗА ДОМАКИНСТВО СМЕ НИЕ

Обикновено домакинство е едно лице, което живее в самостоятелно жилище, стая или част от стая и е на самостоятелен бюджет, както и две или повече лица, които живеят в едно жилище или част от жилище и имат общ бюджет, независимо дали имат, или нямат родствени връзки.

Лицата имат общ бюджет, когато споделят разходи за храна и средства от първа необходимост, разходи за издръжка на деца или други лица без доходи.

Лицата, които нямат общ бюджет и не се хранят заедно, не образуват едно домакинство, независимо че живеят заедно и дори обитават една стая.

Лицата, които живеят постоянно в студентски или работнически общежития, също образуват обикновено домакинство (едночленно или многочленно).

Колективно (институционално) домакинство са група лица, които споделят общи помещения, имат общ бюджет и са подчинени на общ режим. Като членове на колективни домакинства се преброяват лицата, живеещи в пансиони, интернати, домове, психиатрични болници, манастири, затвори и пр.

НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОТГОВОРЯ

В анкетната карта са включени въпроси, които могат да бъдат чувствителни за редица хора – етническа принадлежност, майчин език, религиозност, вероизповедание. За всички тези теми са включени възможности да се посочи „Не мога да определя“ и „Не желая да отговоря“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!