vay vốn sinh viên như thế nào chuyển tiền từ ngân hàng khác vào timo cong ty lotte no la gi chuyển khoản qua ngân hàng rút tiền từ thẻ tín dụng vietcombank
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (138); 22/10 (143 ↑) ; 23/10 (148 ↑) ; 24/10 (152 ↑)

Невиждана от 20 години реколта от пшеница

Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат зърнопроизводителите това лято у нас. При прибрани над 7,14 млн. тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година. Заради сушата през 2020 г. в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар, припомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

Изкупната цена на хлебната пшеница също е по-висока тази година, като тенденцията е да продължи да поскъпва, следвайки цените на международните борси. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много. Увеличена е цената и на товарите, и на препаратите, и на горивата“, коментира зърнопроизводителят Илия Проданов пред БНР.

Хлебопроизводители вече алармираха за 20% ръст на цената на брашното наред с почти 100% увеличение на цената на тока. „Всичко това води до около 25% поскъпване на хляба, като в тази цена ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната“, прогнозира пред БНР председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич Тошко Няголов.

Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който се прибира в момента от нивите. Това ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

„В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани“, обобщава Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв. на тон, а сега започва от 900 лв., посочи Жекова. Тя припомни, че през есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопански сезон бяха с около 40 000 дка по-малко.

Източник и снимка: expert.bg

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Така е! „Увеличават се заплати,особенно пенсии а пък ние искаме хляба и олиото да останат на същите цени.Статуквото трябва да се спазва – Най-бедни в Европа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.