hoc dau tu tai chinh mở thẻ tín dụng miễn phí đầu tư an toàn hướng dẫn chơi iqoption đăng ký gói thần tài

Браншът предупреди: Неминуемо ще има поскъпване на хляба

Няма да се разминем без поскъпване на хляба, прогнозираха хлебопроизводителите.

„Има покачване в цените на всички стоки и услуги. Отчитаме инфлация в рамките на 20%“, каза пред bTV Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ това неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.

„Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то“, обясни Кукушева.

Тя каза още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.

„Има траен тренд на покачване на всички цени – и на енергията, и на суровините, и

на транспорта, и на всички останали материали“, каза Кукушева. Тя предложи ДДС-то на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги.

Източник: Дир.бг

 

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Добре де. Неминуемо ще има поскъпване на хляба. А кога ще има неминуемо подобряване на качеството на хляба щото производителите това не ги интересува пък и няма кой да ги проверява. Сега качественото и количественото пшенично зърно ще бъде изнесено за арабските държави за да могат те да ядат качествен хляб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!