bến nghé travel detection là gì trả sau uu dai the tin dung vib địa chỉ ngân hàng vib

Трети ден електронното преброяване е затруднено

  • Скандалът с периодичните сривовете в платформата прераства в политически

Трети ден електронното преброяване на населението се оказа на моменти невъзможно или силно затруднено, а проблемът прераства в политически. Проблемите и атаките на платформата на „Преброяване 2021“ https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing започнаха още на старта (7 септември), а вчера Националният статистически институт по своя инициатива ограничи времено достъпа до сайта и всички свои системи. Днес влизането в системата сутринта отново не бе възможно. Следобед платформата работеше без проблеми, но само при вече съществуваща регистрация. За нови потребители регистрацията блокира – или още на ниво попълване на данните или се бави кодът за верификация на посочения мейл. Според експерти проблемите се дължат на атаки тип „Отказ от услугата“ и НСИ не носи вина за тях. Появиха се обаче и други коментари – че специалистите по киберсигурност не са си свършили работата и не са извършили елементарни действия за защита на платформата.

ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

„Целта да се блокира е-системата на преброяването най-често е политическа“. Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова телевизия. По думите му целта е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки. „Има две решения по този казус – едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там“, каза експертът. „Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака – отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп“, заяви той.

„Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата“, уточни още Иванов. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго – не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой“, даде пример той. По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата“, каза още той.

НСИ имаше 10 години да се подготви 

На обратната позиция застана депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Трудно е за вярване, но не са изпълнени елементарни дейности за защита на платформата за национално преброяване от DDoS атаки. НСИ имаше 10 г. да се подготви за този момент. През последните 6 г. в страната бяхме свидетели на серия атаки към технологичната инфраструктура на много държавни институции.Оказва се, че в НСИ никой не си е направил изводи от това. В резултат – защитата от атаки на платформата е сгрешена концептуално. В крайна сметка това доведе до съвсем неочакван крах. Крах, който можеше да бъде предотвратен ако някой се бе сетил да се защити адекватно“, написа Миречв в социалните мрежи. Заради многото проблеми в парламента бе насрочено за петък извънредно заседание на комисията по дигитализация, на което да бъде изслушан директорът на НСИ Сергей Цветарски, но в последние заседанието бе отменено.

ЖАЛБИ

Междувременнов институцията на Омбудсмана постъпиха десетки жалби заради начина, по който се осъществява е-преброяването, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с процедурата, съобщиха от пресслужбата на Диана Ковачева. „Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Ковачева.

Според Ковачева  не е редно преброилите се онлайн граждани да бъдат принуждавани да представят физически на преброител Уникалния преброителен код, който системата генерира, за да докажат, че вече са изпълнили това задължение. Според правилата в момента преброителят е длъжен да поиска от всеки електронно преброен съответния УПК код и да го впише в специален образец. „На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си“, изтъква омбудсманът. Тя е получила множество запитвания защо в системата не се добави бутона „submit“, с който да се изпрати съответния код и с това процесът по преброяване да бъде финализиран. Ковачева е получила и оплаквания от българи, които в момента са временно зад граница, заради въведеното ограничение за достъп от IP адрес извън страната. Така тези хора могат да бъдат преброени само от роднини“, изтъква Ковачева. Проблем има и с отчитането на адресите на хората, като редица потребители се оплакват, че имотите им не са отразени на картата в системата. Много въпроси има и около физическото преброяване, което ще започне след електронното заради неясноти около работното време на преброителите.

Източник и Снимка: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!