các kênh đầu tư tài chính vib tỷ giá đầu tư gì 2020 hướng dẫn kích hoạt thẻ atm agribank chuyen tien vib giao dịch quyền chọn nhị phân. biểu phí ngân hàng techcombank the tin dung vib
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (238); 15/11 (242 ↑) ; 16/11 (244 ↑) ; 17/11 (247 ↑)

Спасиха от отстрел мечка с две мечета в Смолянско

Нов живот

Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян, съобщават от природозащитната организация WWF.

Мечката, наречена Симона, е станала първата „проблемна“ мечка у нас, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент в страната.

България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година, посочват екозащитниците.

От четири години Симона обикаля района на смолянското село Могилица и навлиза в дворовете на местните жители. По тази причина през 2020 г. е класифицирана като „проблемна“ и е издадено разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни само ако доказано застрашават човека. Мечката обаче не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. През август тази година е получен сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона. За да не бъде отстреляна, в района са поставени фотокапани, с които да се следи движението на животните, и са заложени примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място.

На 10 септември е получена снимка от фотокапана, на която се вижда, че Симона се е хванала в примката. Тя е упоена с напълно безвредна за нея упойка, поставен й е нашийник, с който да се следи движението й и е измерена.След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Мечетата също са уловени в помики и всички заедно са преместени в дебрите на Родопите.

Снимка: WWF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!