COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (288); 22/01 (298 ↑) ; 23/01 (318 ↑) ; 24/01 (338 ↑)

885 преброители в област Кърджали преминаха обучение, готвят се за предстоящата кампания

Нов живот

Започна 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което ще продължи до 3 октомври. Първият етап – електронно стартира и ще продължи до 17 септември, и преброяване с посещение по домовете – от 18 септември до 3 октомври.

350 са преброителите за община Кърджали, сочат данните от общинската администрация. За цялата област те са 885, като всички те са преминали специално обучение.

Директорът на териториалното поделение на НСИ в Кърджали Мария Желева отправи апел към хората да го направят електронно, за да се спести и време, както и контакт с преброителите заради пандемичните мерки. В същото време обаче системата на НСИ  беше атакувана от хакери, а другата причина хората да не могат да се регистрират е претоварването й.

От статистиката съобщиха, че хакерските атаки на този етап са преустановени и няма опасност от теч на лични данни.

В Териториалното поделение на НСИ в Кърджали са получени указания от Министерството на здравеопазването, които са разпространили до общинските  преброителни комисии и участниците в процеса. Взети са всички мерки за опазване на здравето на преброителите. Раздадени са обучителни материали, дезинфектанти, маски, шлемове.

Мария Желева обясни, че по закон се брои населението и жилищния фонд освен хората – жилищата и условията на живот в домакинствата

Нашие съграждани, които искат да регистрират електронно, трябва да имат задължително имейл адрес. С него и с ЕГН се регистрира в сайта, където ще получи отговор с линк за достъп. Достъпът е в продължение на 2 часа и е активен само за територията на страната. Това преброяване обхваща хората, които обичайно живеят в страната в продължение на последните 12 месеца.

След приключване на преброяването, всеки получава 15 цифрен код. Трябва да го запази и да го предаде на съответния преброител или да му го продиктува по телефона.

Ако искате да регистрирате и друг член на домакинството, трябва да извършите регистрацията с неговото ЕГН, уточни Желева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.