kích hoạt thẻ ngân hàng bản việt chuyển khoản khác ngân hàng phí bao nhiêu quyền chọn nhị phân binomo là gì the tin dung agribank vietinbank chuyển khoản được cho những ngân hàng nào số dư nợ là gì quyen chon nhi phan va forex

Как се става учител в Германия и каква е заплатата?

Германия изпитва остър недостиг на учители. Но как се става учител? Може ли и чужденец да преподава в Германия? Каква е заплатата? И могат ли учителите да приемат подаръци? Тук сме обобщили най-важното:

В началото и в края на учебната година много ученици в България подаряват цветя на своите учители. Особено много букети в първия учебен ден получават класните ръководители на първокласниците. В Германия е по-различно: принципно не е прието да се правят подаръци на учителите, но все пак ако някой държи да подари цветя или бонбони на преподавателя, трябва да го направи в края, а не в началото на учебната година. Трябва да се знае, че учителите в Германия нямат право да получават скъпи подаръци. Отделните федерални провинции сами решават каква може да е максималната стойност на подаръка. В Берлин например може да се получават и подаръци на стойност над 30 евро, но само ако учениците са ги купили съвместно. А по-скъпите подаръци трябва задължително да се докладват на ръководството на училището.

Учителите непременно трябва да откажат всичко, което надхвърля 50 евро – за този вид подаръци има нужда от разрешение на градския отдел по образование. Има и списък на забранените подаръци: самолетни билети, ваучери, намаления за пътуване.

Как се става учител

В Германия желаещите да станат начални учители и онези, които искат да преподават в средно училище или в гимназия, следват в различни ВУЗ-ове. Началните учители и преподавателите в обикновено средно училище учат в специализирани висши учебни заведения – т.нар. Fachhochschule. А тези, които искат да работят в гимназия, следват в университет.

В Германия всеки учител преподава не по един, а по два предмета. Комбинациите могат да бъдат различни: география и изкуство, математика и литература, физическо и биология. Бъдещите учители трябва да положат два държавни изпита. Преди втория те трябва да изкарат преподавателска практика от 1,5 години. Хората с педагогическо образование, които са завършили в чужбина, но искат да преподават в Германия, трябва да заверят дипломата си и евентуално да изкарат допълнителна квалификация, за да могат да преподават и по втори предмет.

Поради големия недостиг на преподаватели през последните години, и висшисти от други сфери могат да станат учители в Германия – наричат ги Quereinsteiger. За тази цел се кандидатства по специален път и се преминава през няколко курса за добиване на квалификация.

Между 2900 и 5700 евро на месец

Размерът на заплатата зависи от съответната федерална провинция, от статута на преподавателя и от училището, в което работи. Така например гимназиалните преподаватели получават повече от началните учители. Като цяло учителите получават по-високи заплати от средните за страната. По данни на портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица учителите получават между 2900 и 5700 евро бруто месечно.

В Германия учителите могат да станат и държавни учители. Но местата за този вид назначение са ограничени. Освен това има наложена и възрастова граница. В провинция Северен Рейн-Вестфалия например тя е 42 години. Над тази възраст учителите вече нямат шанс да получат чиновнически договор. А както е известно, чиновническият статут осигурява много привилегии и по-висока пенсия. Учителите, които нямат германско гражданство обаче, не могат да получат статут на държавни чиновници.

Голям недостиг на учители

Учителската професия в Германия определено е перспективна. Изчислено е, че в близките години ще трябва да се открият няколкостотин нови начални училища. Но – както сочат данните на Германския учителски съюз – на страната и сега не ѝ достигат десетки хиляди специалисти. За момента се търси решение на проблема на регионално ниво – например чрез събиране на класовете.

В германските училища преподавателките са много повече от преподавателите. По последни статистически данни, делът на жените сред учителите в началните училища е 89,39 процента, в гимназиите – 60,46 на сто.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    В Германия ако получаваш по-горе споменатата сума пари между 2 900 и 5 700 евро като заплата, като ти ударят данък общ доход от 46 % , защото е прогресивен до 64 % като си платиш квартирата, транспорта, храната, за дрехи, медицинската осигуровка някой да пресметне накрая ако иска колко ще му останат. Разбира се има едно предимство : качествена храна, качествено здравеопазване, качествен транспорт и други неща. Така е. Учителите трябва да знаят също и диалекта на немски език в която провинция живеят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!