logo napas iq option có lừa đảo không ikili opsiyon hilesi الخيارات الثنائية الاسلامية ngân hàng indovina bình dương الخيار cvv2 code là gì internetbanking ocb

Кметът на Кърджали търси разрешение на проблема с безстопанствените кучета (Обновена)

Валентина ИВАНОВА

Първият учебен ден е дал повод кметът Хасан Азис да предприеме спешни действия за решаване на проблема с бездомните кучета като търси институционална подкрепа. Той организира среща с директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р  Али Дурмушали и управителя на общинската фирма „Озеленяване, чистота и благоустройство“ Раид Идриз. Поканени бяха представители на неправителствения сектор и медиите.

Хасан Азис призна, че общината не е успяла досега да намери трайно решение, но не бяга от отговорност.

След затваряне на приюта през миналата година, положението с бездомните животни е станало по-лошо, по преценка на общинското ръководство. Затова кметът е решил спешно да търси място за бързо изграждане на временно място, където най-агресивните животни да бъдат прибирани, за да не застрашават жителите на града. Единият вариант е в базата на ОЧБ, но специалистите от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали трябва да се произнесат на какви условия трябва да отговаря сградата.Д-р Али Дурмушали потвърди, че кучетата не само нападат и хапят хора, но и създават здравен проблем, тъй като трябва да се обезпаразитяване периодично. Агенцията ще съдейства на общината за създаване на временен приют и ще упражнява по-нататъшен контрол, както налага законодателството..

Жанета Богданова, представителката на единствената регистрирана в Кърджали неправителствена организация за защита на животните, заяви че действията на кмета са закъснели и го обвини за забавянето. Тя отказа да подкрепи идеята за временен приют като се усъмни в капацитета на администрацията и останалите ангажиращи се с проблема институции в общината.

Хасан Азис е в ситуация, която не търпи отлагане. Случаите зачестиха и гражданите вече се страхуват да се движат по улиците вечер. Сега предстои и учениците да тръгват рано на училище и са се прибират по тъмно.

Кметът се ангажира с бързо изграждане на временно място на бездомни и болни животни, но още утре ще търси среща с областния управител Даниел Делчев, за да бъде задвижен въпроса за предоставяне на държавен терен от 21 330 кв.м за постоянен приют в землището на село Седловина. Има принципно решение за прехвърляне на собствеността, но то не е окончателно, тъй като не е подписано от министър председателя.

Обществеността на Кърджали очаква да види резултати в най-скоро време.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!