Бюрото по защита на свидетелите преминава към Министерството на правосъдието

Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, преминава под управлението на Министерството на правосъдието.
Това гласуваха депутатите в последния работен ден на парламента.
Това е единственият законопроект, приет на второ четене от 46-ото Народно събрание, извън актуализацията на бюджета.
Темата скара депутатите в последния работен ден на парламента.
Според измененията бюрото ще е самостоятелна организационна структура – „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието. То ще се занимава само със защитата на свидетели, а не и с охраната на магистрати. В момента застрашените прокурори и следователи се пазят именно от него, а съдиите – от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. След приемането на промените всички магистрати вече ще се пазят от ГДО.
Депутатите приеха и че всички дълготрайни материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, се предоставят на Министерството на правосъдието. Освен това всички трудови и служебни правоотношения с действащите служители също преминават към министерството.
Цялото прехвърляне е предвидено да се случи за 3 месеца.
Народният представител от ИБГНИ Мария Капон предложи да се удължи работното време на депутатите до приемане на целия дневен ред, но това не беше прието.
Председателят на парламента Ива Митева даде половин час почивка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!