thanh toán thẻ tín dụng shinhan bank điểm nạp tiền momo gửi tiết kiệm ngân hàng sacombank lãi suất bao nhiêu thẻ atm vietcombank bị tạm khóa công cụ tính lãi chia sẻ momo chuyển khoản khác ngân hàng mất phí bao nhiêu chuyển tiền bằng internet banking

Алфа Рисърч: ИТН губи първото си място Проектът на бившите служебни министри засега разполага с потенциал от 8-9% от гласовете, твърдят социолозите

Налице са сериозни размествания в електоралните нагласи, отчитат от „Алфа Рисърч” в национално-представително проучване, проведено в периода 8 – 15 септември 2021г. Според социолозите тези размествания могат да бъдат разглеждани като „пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46-ия парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство”.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли – „Има такъв народ“ (ИТН), към която имаше и най-големи нереализирани  очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процента спрямо резултата си от последните парламентарни избори и губи първото място.

То вече се заема от ГЕРБ с 21.1%, която не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици. Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу, констатират социолозите.

В тази ситуация БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след левицата, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „Демократична България“ с 13.2%. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%.

Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4-процентния праг, е „Възраждане“ (3.5 на сто).

Непосредствено преди разпускането на парламента 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% – в президентските.

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев

Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в настоящите електорални нагласи, смятат в „Алфа Рисърч“ – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за нови политически проекти.

Първото тестване на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев в проучването показва, че двамата разполагат с потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. „На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десетка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор“, посочват социолозите.

Според изследователите появата на проекта вещае няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за ИБГНИ, която идването на бившите министри потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, която може да падне до трета или четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при „Демократична България“. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

Оценки за служебното правителство

Най-висока оценка получава правителството от гражданите за организацията на изборите на 11 юли – 63% положителни мнения. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43.7% от анкетираните.

В други две ключови сфери обаче преобладават критичните оценки. Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса и със социалната политика, а 45.6%  са на противоположното мнение. Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на ковид пандемията и по ваксинацията – 24.2% положителни срещу 42% отрицателни мнения.

Така цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44.9% одобрение срещу 30.9% неодобрение. Служебният премиер Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% положителни оценки, едва 18.9% отрицателни, а почти всеки трети (32.4%) няма определено мнение.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!