В Китай тече пореден конкурс за най-грозна сграда

В Китай бе дадено началото на традиционния конкурс за избор на 10-те най-грозни сгради в страната, съобщи електронното издание на „Гардиън“.

Номинирани са 87 здания, сред които църква с формата на цигулка и хотел във Вътрешна Монголия, който наподобява чудовищна кукла.

През последните 11 години китайският уебсайт за архитектура archcy.com приканва желаещите да гласуват в ежегодното състезание. В Китай отдавна експериментират местни и чуждестранни архитекти със смесени резултати.

Сградата на националната радиотелевизионна компания в Пекин по проект на архитекта Рем Колхас от Нидерландия често е обект на присмех в китайските социални медии, защото изглежда като два дълги крака. В незавършен тематичен парк в провинция Хъбей е направен странен опит за смесване на източен и западен стил в сграда, като едната й половина наподобява Храма на небето в Пекин, а другата зданието на Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Сред номинираните тази година е стъклен мост, който свързва две планини в Съчуан и ужасява туристите с две огромни човешки статуи в етнически костюми в края си, както и гигантска порта в парк в Юнан, която наподобява Триумфалната арка в Париж.

Организаторите поясняват, че целта на конкурса е да се „провокира размисъл върху красивото и грозното в архитектурата и да се насърчи социалната отговорност на архитектите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *