xem gia ngoai tệ vay không thế chấp vpbank biểu phí ocb nên mở thẻ tín dụng của ngân hàng nào citibank tra gop online.shinhan dang ky the visa ao
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Кърджалийската художничка Мая Мечева показва юбилейна изложба, наречена „Отражения“ Двадесет години авторката не изневерява на своя сюрреалистичен стил

Валентина ИВАНОВА

Мая Мечева родена в Габрово през 1976 г., но винаги е живяла в Кърджали . Завършила е школата по изящни изкуства “Владимир Димитров – Майстора. в Кърджали и Теология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. В периода 1998 – 2002 г . работи в Държавен куклен театър – Кърджали и учи в Театрална студия “А’ПАРТ” в Пловдив.

Винаги съм била устремена към духовното извисяване и пътят на сакралното Познание вярвайки, че това е цикличност в отражения от житейския ни опит и натрупана мъдрост. Но през последните две години започнах да работя по темата за илюзиите, свободата и ограниченията над индивида и как те резонират в една леко болнава, нова реалност, сподели за „Нов живот“ кърджалийската художничка Мая Мечева преди откриването на четвъртата си самостоятелна изложба. Събитието е в 17,30 часа на 23 септември 2021 г. в Керимовата къща.

Мая рисува от съвсем малка, тъй като баща й Божидар Мечев е известен художник, дългогодишен член на  Дружеството в Кърджали.

Две години и половина се готви за предстоящата самостоятелна изложба, където публиката ще види само нови творби, 34 на брой. Нарекла я „Отражения“, защото картините й отразят душевно състояние, мисли и вълнения. С нея отбелязва 20 години от първата си самостоятелна изложба, която също е била в Керимовата къща и всъщност е четвърта поред. Тя показва етап от развитието на Мая като автор. Работите са изпълнени в масло, акварел и смесена техника. От известния си баща е прихванала педантичността, но не и стила му.

Първата ми изложба “Интимно – не разговаряй със страстите, нарисувай ги“ беше с много еротично звучене, доста шокираща и скандална за онова време. От тогава хората започнаха да гледат на мен като автор, а не като дъщерята на Божидар. Не беше лесно през тези години да изляза от сянката на баща ми. Мисля, че успях. Затова ми помогна моето  постоянство и неотклонното следване на собствения ми художествен стил, спомня си Мечева.

Още две самостоятелни прояви е реализирала художничката през периода –  през 2008 година в Троян и през 2009 г. – в  Бургас.

Сюрреализмът не е много продаваем, но не изневерих на себе си. И новите ми работи са в този стил, ползвам сега неонови цветове, експериментирам с различни техники.Времето е сурово за художниците, трудно продават, защото на хората не им е много, много до изкуство. Ние обаче следваме своята вътрешна необходимост да се изразяваме на платното, защото така достигаме до сърцата на ценителите, независимо колко са те, добавя художничката Мая Мечева.

2 коментара

  1. Снежана каза:

    На добър час! Таланлива като баща си

  2. Димитър каза:

    Успех на изложбата! Поздрави за талантливата художничка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!