vay tin chap tieu dung ngân hàng indovinabank mail.vpbank.com.vn gửi tiền khác ngân hàng bao lâu nhận được ما هي الخيارات الثنائية؟
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (138); 22/10 (143 ↑) ; 23/10 (148 ↑) ; 24/10 (152 ↑)

„Нов живот“ видя: Тръбата на газопровода Гърция – България стърчи от северната и южната страна на чашката на язовир „Студен кладенец“ По сухото дъно на водоема няма следи от строителство, овчари, които пасат стадата си там, не са разбрали кога гръцката фирма е пробила тунел дълъг близо километър и половина

Валентина ИВАНОВА

Напоследък темата Енергетика все повече занимава българина. Пълзящите нагоре цени на тока и природния газ тревожат и домакинствата, и бизнеса. Много обсъждан е въпросът за Трансграничния газопровод Гърция – България, очакван повече десет години. В него експертите виждат възможност, освен руски газ, да получаваме доставки от  Азербайджан и терминала на Александруполис за втечнен  газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет, което да се окаже благоприятно за цената.

Газопроводът е с дължина 182 км от Комотини в Гърция до Стара Загора, като  150 км са на българска територия. Премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Бойко Борисов дадоха начало на строителните дейности на интерконектора край село Кирково, област Кърджали, през май 2019 година.

Устройството, което дълбае под земята

За да ускори изграждането на забавеното вече съоръжение, през юни 2021 г. енергийният министър Андрей Живков предупреди гръцката компания „Авакс“, която строи българо-гръцката газова връзка, че ако проектът не е готов до 31 декември т.г., страната ни ще търси компенсации в размер на 90 хиляди евро на ден.

Строителят изтъкна редица причини за закъснението. Пандемията от Covid-19 наруши графика за строежа, проблеми създаде и преминаването на трасето на газопровода под язовир „Студен кладенец“ и под река Марица.

Към днешна дата компанията заяви, че интерконекторът успешно е пресякъл  язовир „Студен кладенец“ по дъното. Общата дължина на тръбата, преминаваща под водата е 1 440 м, а нейният диаметър е 32 инча.

Хора от бранша обаче не забелязват гръцките строители да са се разбързали, дори изказват съмнение за завършване на участъка под водния басейн край Кърджали.

Екип на „Нов живот“ посети обектите, свързани с газопровода, от двете страни на язовира. Ето какво видяхме.

Според специалистите, технически най-сложният елемент в проекта е преминаването на трасето под язовир „Студен кладенец“. Използван е методът на хоризонтално насоченото сондиране. Той представлява безизкопно полагането на стоманения тръбопровод.

Под дъното на язовира преминава тръба, дълга близо километър и половина

Процесът включва изкопаване на сондажни ями (два броя на двата бряга), обратно засипване, отстраняване на излишния земен материал, възстановяване на районите на площадките и маркиране на трасето на газопровода.

Предполагаемата дълбочина на входната и изходната сондажна яма е приблизително между 2-5 метра, като е предвидено допълнително укрепване посредством шпунтова стена.

Първо се прокарва хоризонтален сондаж с начало на северния бряг край село Островица и изход на отсрещната страна край село Вишеград. После сондажът се разширява  до планирания диаметър. Предварително заварен низ от тръби, наречен дюкер, се издърпва в обратна посока. Дължината на една тръба е 12 м, а диаметърът й е 813 мм.

Тръбата на газопровода край село Вишеград

По този начин газопроводът преминава дълбоко под дъното на язовира, ограничавайки максимално въздействието върху околната среда. Изпълнение чрез открит изкоп, който да заобиколи язовира, би забавило и оскъпило още повече строителството.

В землището на село Вишеград екипът на „Нов живот“ видя изграден черен път, който води до брега на язовира. Откъм водата излиза тръба. Тя ще бъде свързана с останалите, подредени край вече направени изкопи. На работната площадка, оградена и добре охранявана, има складирани тръби.

Поглед от южната страна на язовира към северната, където излиза тръбопроводът

На другия бряг, край село Островица, по проект ще бъде изградено  газовото хранилище „Седловина“. В момента на временната спомагателна площадка са разположени помпи за засмукване на вода, бетоносмесители и друго монтажно оборудване. Предвидена е достатъчна допълнителна площ за подреждане на тръбите и монтаж на тръбния низ. В тази зона се извършва и заваряването на секциите, хидравличното изпитване на якост и проверка на херметичността на дюкерка.

Дъното на язовира е сухо, поникнала е трева. Овчарите, които пасат там стадата си, не са разбрали кога е прекаран тунелът под земята

Временните тръбопроводи за водовземане са в рамките на сервитута, след приключване на строителните дейности ще бъдат демонтирани.

Междусистемната връзка Гърция – България ще донесе съществена промяна за регионалния енергиен пазар като се очаква да регулира цените.

Как хората и бизнесът около тръбата в Кърджалийско ще имат пряк достъп до природния газ, все още не е ясно.

Поглед от крепостта Вишеград към северния бряг на язовира, където излиза газопроводът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.