Превръща ли се Турция във фабриката на Европа?

Шведският мебелен гигант IKEA, полската компания за облекла LLP, германската фармацевтична фирма Boehringer Ingelheim и белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взеха решения в последните дни да инвестират в производство в Турция, съобщава вестник Hurriyet Daily News.
С близостта си до столиците в Европа, Близкия изток и Северна Африка, Турция е сериозна алтернатива на производствените центрове в Азия и специално в Китай. Със стратегическото си географско положение тя се явява силна алтернатива на съсредоточената на едно място и базирана в Азия производствена мрежа от ерата преди COVID-19, отбеляза в началото на месеца турският вицепрезидент Фуат Октай.
Полската компания за облекла LLP съобщи тази седмица, че е започнала проучвания за пренасочване на част от производството си от Азия към Турция. Нейни представители са влезли в контакт с водещи компании в турската индустрия за производство на облекла.
Германската фармацевтична компания Boehringer Ingelheim е сключила договор с турската фармацевтична фирма „Абди Ибрахим“ за разполагане на производство на лекарства в Турция.
Фармацевтичният гигант планира да извършва клинични изследвания и да произвежда в Турция лекарства за лечение на диабет, болести на централната нервна система и сърдечно-съдови заболявания. Първоначалната инвестиция на Boehringer Ingelheim ще бъде в размер на 150 млн. турски лири (близо 17 млн. долара) и постепенно ще нарасне до 1 милиард лири (112,4 млн. долара).
Белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взе решение да купи турските компании Етап Енжексийон и Етап Доган, които произвеждат сандъци, кутии, палети и контейнери. Белгийската компания ще изнася повечето от тези продукти.
Шведската компания за мебели IKEA също планира да премести още по-голяма част от производството си в Турция, за да намали проблемите с глобалните вериги за доставки и нарасналите разходи за доставки, посочи на 6 октомври главният финансов директор на компанията за Турция Керим Нисел.
Заради проблемите с доставките, с които се сблъскахме по време на пандемията, ние се опитваме да засилим производството в Турция, каза Низел пред Reuters. Всички ние видяхме в пандемията, че диверсификацията е толкова важна, отбеляза той.
Очаква се компанията да произвежда и след това да изнася от Турция стоки като фотьойли, библиотеки, гардероби и кухненски шкафове, които сега се доставят на огромни разстояния от Източна Азия до пазари в Близкия изток или Европа.
IKEA има 7 магазина в Турция и вече изнася 3 пъти повече, отколкото внася в страната. Сега компанията произвежда в южната ни съседка стоки от текстил, стъкло, керамика и метал, които се изнасят по цял свят.

Източник: Експерт.бг

1 Отговор

  1. Истината каза:

    А БЪЛГАРИЯ??? НАЛИ СМЕ В ЕС…. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *