co phieu vietcombank opsiyonlanmıştır ne demek mưu đồ ẩn dấu phần 4 mở khóa tài khoản vtc bằng sms mcredit
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Национален протест на миньори блокира центъра на София Те внасят при премиера декларация срещу затварянето на въглищните централи, която е подкрепена с подписите на 110 000 души

Протест на миньорите от комплекса „Мини Марица“ блокира столицата с искане животът на въглищните централи да бъде удължен, предава БНТ.

В 12 ч шествието тръгна от храм-паметника „Александър Невски“ с маршрут по бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“ до Министерския съвет.

Протестиращите внасят декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ с подписите на 110 000 души в защита на въглищата енергетика. Работниците искат и да разберат какви са плановете на правителството за прехода на въглищните региони към по-зелена икономика.

Малко преди протеста стана ясно, че министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Министерския съвет. В срещата участват също зам. министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, зам. министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

По-рано сутринта стана ясно, че работещите в „Мини Марица-Изток“ ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г. Председателят на КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ-2 е категоричен, че комплексът трябва да работи не само заради служителите в него, а заради всички българи, които потребяват електроенергия.

Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред, допълни той.

Председателят на КНСБ заяви, че ще искат обещания от политиците за бъдещето на семействата на служителите и бъдещите на четирите области, от които са работниците в комплекса.

За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг, категорични са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства, допълват те.

Споделят, че живеят в несигурност и страх. 110 000 човешки съдби са поставени на карта и е време за спешни решения, допълват протестиращите. Готови сме на всичко – даже утре да легнем на релсите, за да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!