muahcung thẻ tín dụng citibank platinum cầm xe không giấy tờ ở tphcm vi mono msb là ngân hàng nào هل الخيارات الثنائية قمار lãi suất huy động vốn hội sở vib
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (188); 27/10 (199 ↑) ; 28/10 (211 ↑) ; 29/10 (225 ↑)

Не се налагат извънредни мерки заради заболяването Син език в Аврен

Валери КОВАЧЕВ

Не се налагат извънредни мерки заради откритото през миналата седмица първично огнище от заболяването Син език по преживните животни в частна кравеферма в крумовградското село Аврен. Нямаме основание за безпокойство. Освен при двете говеда, за които бе обявено, вирусът на заболяването не е  установен при други животни, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Али Дурмушали.
Почти всички възприемчиви животни на Син език в областта вече са ваксинирани. На заседанието на Областната епизоотична комисия в Кърджали, което се проведе вчера по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов  и на областния управител Даниел Делчев, е решено до края на този месец ваксинацията да приключи окончателно.
Заостря се вниманието на Държавните горски стопанства в областта да следят за прояви на заболяването Син език при дивите възприемчиви животни.
Положителните резултати в Аврен  са констатирани при сентинелни животни при изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта син език при преживните животни в България. Това са животни, които не са били ваксинирани, целта е да се проследява за разпространението на вируса на Синия език в региона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!