các loại đầu tư tài chính trả góp vib amortization và depreciation là gì vay shinhan lãi gửi tiết kiệm vay tiền bằng sim viettel lừa đảo
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Новина на годината първо в „Нов живот“! Кърджали ще получи газ директно от газопровода Комотини – Стара Загора При село Седловина ще бъде изградено отклонение от тръбата Гърция - България и областният град ще се включи директно в потока синьо гориво

  • Това ще модернизира заводите, ще привлече нови инвеститори
  • Сондажът с диаметър 32 инча под язовир „Студен кладенец“ е от първите пет най-дълги сондажи с този диаметър в Европейския съюз
  • Прокарването на тръбата под водата е завършено за по-малко от 2 месеца, макар че са били планирани 150 дни
  • Използваният иновативен метод е екологично щадящ, не нарушава екологичния баланс, не пречи на местните популации

 Валентина ИВАНОВА

Снимка: ICGB

Преминаването на газопровода Гърция-България през Източните Родопи носи съществена промяна не само за регионалния енергиен пазар, но и дава възможности на населените места в областта, особено на Кърджали, да се свържат с потока лесно, без да се правят големи капиталовложения и да си осигурят по-евтино гориво. Така ще бъдат модернизирани съществуващите производства и ще бъде повишен  инвестиционният интерес и от българския, и от чуждестранния бизнес.

Работната площадка на брега до Вишеград

По проекта на компания ICGB, която отговаря за изпълнението, на северния бряг на язовир „Студен кладенец“ при село Седловина ще бъде изградено отклонение от газопровода и битови и бизнес потребители от Кърджали ще имат достъп до природен газ.

ICGB осигурява необходимите условия това да се случи, като си сътрудничи с всички лицензирани фирми, които имат интерес към осигуряване на газификация за техните клиенти. За регион Кърджали такъв лицензиран доставчик на природен газ е фирмата “Сити газ”. Тя ще изгради автоматична газорегулираща станция (АГРС), за да задоволи интереса към осигуряване на газификация за своите клиенти.

Тръбата излиза от язовира на брега откъм Вишеград

Припомняме, че газопроводът е с дължина 182 км от Комотини в Гърция до Стара Загора, като 150 км са на българска територия. Премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Бойко Борисов дадоха начало на строителните дейности на интерконектора край село Кирково, област Кърджали, през май 2019 година.

За да ускори изграждането на забавеното вече съоръжение, през юни 2021 г. енергийният министър Андрей Живков предупреди гръцката компания „Авакс“, която строи българо-гръцката газова връзка, че ако проектът не е готов до 31 декември т.г., страната ни ще търси компенсации в размер на 90 хиляди евро на ден.

Надеждата за навременно приключване на междусистемната връзка Гърция-България се увеличава след като проектната компания ICGB успя да реализира успешно най-критичния и труден етап от строителството на газовата връзка – преминаването на тръбата под дъното на язовир „Студен кладенец“.

Общата дължина на участъка е 1 440 м. Пресичането е извършено с т.нар. хоризонтално насочено сондиране с диаметър 32 инча.

Работната площадка на брега до Седловина

Това прави сондажът под „Студен кладенец“ един от първите пет най-дълги сондажа с този диаметър в Европейския съюз. Към момента най-дългия подобен сондаж е изпълнен под коритото на река Аксиос в Гърция, реализиран при изпълнението на Трансадриатическия газопровод (TAP).

Фирмата изпълнител съобщи специално за „Нов живот“, че пресичането под „Студен кладенец“ е осъществено за по-малко от 2 месеца, макар че са били планирани 150 дни. Скъсяването на срока  е от изключителна важност не само за навременното завършване на газопровода, но и по отношение на строгите екологични ограничения, които не позволяват извършване на строителни дейности през размножителния сезон на защитените видове в региона.

Тръбният низ се тества за здравина на заварките

Както „Нов живот“ вече писа, методът представлява безизкопно полагането на тръбите. Първо е прокаран хоризонтален сондаж с начало на северния бряг на язовира край село Седловина и изход на отсрещната страна край село Вишеград. После сондажът се разширява  до планирания диаметър. Предварително заварен низ от тръби, се издърпва в обратна посока. Дължината на една тръба е 12 м, а диаметърът й е 813 мм. Окончателното изтегляне на заварените тръби през сондажа е приключило след 12-часова непрекъсната операция, в която са били ангажирани над 30 специалисти, съобщиха от проектната компания.

Ако беше използван традиционният начин чрез открит изкоп, който да заобикаля язовира, трасето би се удължило с десетки километри и изграждането на газопровода би забавило и оскъпило още повече строителството му.

Тръбата излиза от язовира на брега до Седловина, очаква да бъде свързана.

Използваният иновативен метод е екологично най-щадящият, защото не нарушава екологичния баланс в района и не оказва никакъв ефект върху местните популации.

По проект, при завършване на интерконектора Гърция-България ще бъде изпълнено и рекултивиране. Така площта по терена на газопровода ще продължи да бъде годна за земеделие и животновъдство.

Към момента тръбите са подложени на всеобхватен тестови процес, който да гарантира, че заварките не са повредени в процеса на изтеглянето на тръбния низ през сондажния отвор. Извършва се и тест за непрекъснатостта на изолацията, за да се гарантира дългата и безпроблемна експлоатация на съоръжението.

След изпълнение на тези задължителни тестове за качество и безопасност, тази част от газопровода ще бъде свързана с вече положените участъци от двете страни на язовира. Към момента над 135 км от интерконектора са положени в траншеята и зарити обратно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!