tạo thu nhập thụ động số tổng đài citibank công ty bảo hiểm phi nhân thọ vib.vn حكم الخيارات الثنائية thủ tục hủy thẻ tín dụng
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Поет, щангист и архитект получават званието „Почетен гражданин на Кърджали“ през 1984 година

Валентина ИВАНОВА

През 1984 година званието „Почетен гражданин на Кърджали“ получават поетът Давид Овадия, световноизвестният щангист Наим Сюлейманов и архитект Михаил Савов.
Давид Хаим Овадия е роден на 1 декември 1923 г. в  Кърджали в семейство на тютюноработник. Завършва гимназия в Пловдив през 1943 г. Още като ученик се записва в Работническия младежки съюз (РМС). Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През април 1944 г. става партизанин в отряд „Добри войвода” на Втора средногорска бригада „Васил Левски“.

Родната къща на Давид Овадия в Кърджали,срещу музея

След 9 септември 1944 г. се завръща в Пловдив и започва работа във в. „Отечествен глас”. Завършва руска филология в Софийския университет през 1950 г. Работи като редактор последователно в Радио София и в издателствата „Партиздат” и „Народна младеж”.
Първите си стихове публикува през 1939 г. в списания „Ученически подем” и „Полет”. След 1944 г. Давид Овадия написва десетки стихове, разкази, мемоари и публицистични текстове, предимно на партизанска тема. Негови произведения са преведени на руски, английски, немски и френски.
Преводач  от руски език. Член на Съюза на българските писатели.
Известен е и като добър шахматист. Участва в редица състезания – софийските първенства по шахмат, Мемориал „Бахаров“, турнири за ветерани и др.
Умира на 8 април 1995 г. в София.

Световноизвестният щангист получава почетния знак

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско, като Наим Сюлейманов. Започва да тренира вдигане на тежести в Момчилград и Кърджали още от ранна възраст, след което е привлечен в София от известния треньор Иван Абаджиев.
През 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. Няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г., защото тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. През същата година в България започва т.нар Възродителен процес. Щангистът заминава за Световната купа в Мелбърн през 1986 г. като Наум Шаламанов. От там световният шампион успява да емигрира в Турция, където приема името Наим Сюлейманоглу. Така загубва доверието на тогавашната българска власт, която му отнема званието. През 2000 г. Общинският съвет възстановява почетното гражданство на известния тежкоатлет.
В Турция щангистът продължава спортната си кариера. Става олимпийски шампион на игрите в Сеул, Барселона и Атланта.
Седемкратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, от които два пъти световен и три пъти европейски шампион за България. Трикратен носител на Световната купа. Подобрил е 57 световни рекорда. Наричат го “Джобния Херкулес”, заради ниския му ръст – 147 см.

Спортният комплекс в Момчилград носи името на Наим Сюлейманоглу, пред него е паметникът на щангиста

Първият човек в света, успял да вдигне повече от три пъти собственото си тегло. Още през 1985  г. е провъзгласен за “най-силния мъж на планетата”.
Умира на 18 ноември 2017 година.

Михаил Христов Савов е роден на 23 август 1934 г. в Попово. Завършва средно образование в родния си град.Записва специалност „Архитектура”  във Варненската политехника, но поради закриването й се прехвърля в София. Дипломира се с отличен успех в Политехническия институт (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия) през 1958 година.
От 1961 г. работи в „Главпроект“ – София, по архитектурни и градоустройствени задачи, свързани с Кърджали, автор е на първия Общ градоустройствен план на града.
Негови са проектите на значими обществени сгради като хотел „Арпезос“, училище „Христо Ботев“ и жилищния блок на булевард „България“ с бившия магазин „9 септември“ и др.

Две символни сгради в Кърджали, проектирани от арх. Михаил Савов

Арх. Михаил Савов активно участва в обсъждането на проекта за застрояване на терена на бившите казарми и парк „Арпезос“, а също за трасето на околовръстния път на Кърджали. Консултира общинското ръководство по въпроси, свързани с архитектурата и градоустройството.
Умира на 2 май 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!