đổi eth sang usd tạm tính tiếng anh là gì phần mềm quản lý tài chính cá nhân trên máy tính ân hạn nợ gốc là gì tài khoản mobile của techcombank là gì chuyển tiền sai chi nhánh có sao không techcom security quyen chon nhi phan co lua dao khong
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (243); 14/11 (250 ↑) ; 15/11 (253 ↑) ; 16/11 (259 ↑)

Трима творци, прославили Кърджали, стават почетни граждани през 1996 година

Валентина ИВАНОВА

Оперният певец Павел Герджиков, художничката Станка Димитрова и скулпторът Вежди Рашидов са  удостоени със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ през 1996 година.

Павел Иванов Герджиков
е роден на 21 май 1938 г. в Кърджали. През 1961 г. завършва Българската държавна консерватория. Учи оперно пеене при Анна Тодорова и при проф. Илия Йосифов.

Павел Герджиков на сцената

Още като студент дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Георги Грозника в операта „Янините девет братя” на Любомир Пипков. От 1962 г. е редовен член на трупата на операта.
Има над 100 роли като солист в Националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат е и на публиката от големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград и др., където пресъздава десетки образи от басовия репертоар. Преподава актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Народен артист, професор, носител на орден „Стара планина”.
За своята 70-годишнина е обявен за почетен гражданин на Провадия за усилията му да утвърждава и съхранява традициите на Националния музикален конкурс „Светослав Обретенов” като председател на неговия организационен комитет. Получава и орден „Св.Св.Кирил и Методий”- огърлие.

Станка Димитрова
е родена в Хасково на 23 декември 1931 г. Установява се в Кърджали след завършване на висшето си образование – специалност „Графика” в Художествената академия в София при професорите Веселин Стайков и Евтим Томов.

Станка Димитрова на откриване на своя изложба

Създава стотици платна, участва в местни и национални художествени прояви, има 6 самостоятелни изложби. Нейни работи се намират галерии в София, Кърджали, Смолян, Хасково и др. Става член на Съюза на българските художници през 1972 година и заслужил художник през 1983 г.
Един от учредителите на групата на художниците в Кърджали, която прераства в Дружество на художниците.

Художествената галерия в Кърджали носи името на Станка Димитрова от 1998 г.

Полага началото на богат художествен фонд, създава Художествената галерия и става неин пръв директор, непрекъснато обогатявайки  сбирките от картини, пластики и графики. Създава и колекция икони към галерията, в която има над 300 образци на средновековни графики и литографии от края на XVII век до началото на XX в., както и ценни икони, открити из Източните Родопи.
Умира на 28 ноември 1997 г. в Кърджали.
Художествената галерия в града носи нейното име от 1998 г.

Вежди Летиф Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Негова майка е народната певица Кадрие Лютифова, известна като „Славеят на Родопите”. В края на 50-те години семейството се премества в Кърджали, където Вежди завършва основното си образование. След това учи в Художествената гимназия в София, а през 1978 г. се дипломира в Художествената академия, специалност „Скулптура” при проф. Д. Даскалов.

Част от скулптурна композиция„Паметник на милосърдието” пред поликлиниката в Кърджали, дарение от Веджи Рашидов

Участва в групови и тематични изложби в България, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Самостоятелните му изложби са над 45.
Признание за таланта му са многобройните награди, сред тях – 14 международни. Носител е на Медала на Ватикана, на орден „Александър Невски” – I степен, на Руската федерация, на Орден на заслугите на Украйна, Орден на заслугите на Турция – I степен, кавалер на орден „Стара планина” – I степен,  на орден „Кирил и Методий”. „Доктор хонорис кауза” на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, носител на  Голямата награда в областта на скулптурата „ВЕРА” на Третия московски международен фестивал на изкуствата „Традиции и съвременност”. За цялостното си творчество е удостоен със званието „Академик на Международната академия за изкуство и култура”.

Част от скулптурна композиция„Паметник на милосърдието” пред поликлиниката в Кърджали, дарение от Веджи Рашидов

Негови творби се намират в почти всички галерии в страната, както и в много частни колекции и музеи в Москва, Кьолн, Ереван, Варшава, Токио, Париж, Канада, Анкара. Член е на Международната академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, на Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Освен на Кърджали, той е почетен гражданин на Мадан, Дулово, Правец и Димитровград, както и на Република Армения.
При откриване на поликлиниката в Кърджали през 1994 г. прави дарение на скулптурна композиция, наречена „Паметник на милосърдието”.
През 1999 г. е избран за общински съветник в София, а през юни 2009 г. – за депутат от Кърджалийски избирателен район в 41 Народно събрание. Два пъти е бил министър на културата на Република България: 2009 – 2013 г. и 2014 – 2017 г. Председател на Комисията по култура в 44 Народно събрание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!