hướng dẫn chơi iqoption làm thẻ mastercard agribank cake là gì vay tín chấp 100 triệu ikili opsiyon dolandırıcılığı chung khoan techcombank chơi nhị phân quản lý chi tiêu công
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (238); 16/11 (234 ↓) ; 17/11 (229 ↓) ; 18/11 (225 ↓)

Петко Калчев и Джемал Емурлов стават почетни граждани на Кърджали през 2008 година

Валентина ИВАНОВА

 Кърджали почита посмъртно най-успешния кмет на града Петко Калчев като го удостоява с приза  „Почетен гражданин“ през 2008 година. Художникът Джемал Емурлов, известен като Джими, получава званието във връзка със 60-годишния си юбилей.

Петко Николов Калчев е роден на 30 март 1914 г. в село Устово, днес квартал на Смолян, в занаятчийско семейството. След завършване на гимназиално образование и отбиване на военна служба се преселва в Кърджали. Работи в няколко банкови институции.

Избран е за кмет на град Кърджали на 16 април 1959 г.  През следващите 15 години изгражда собствен модел на управление, а градът добива съвременен облик, като два пъти е национален първенец по чистота и благоустрояване.

През 1956 г. Кърджали наброява 21 928 жители, с територия колкото един квартал, липсва елементарно благоустройство. Жителите му намират поминък в бедно селско стопанство, тютюневи складове и малка фабрика за преработка на руда.

Само през 1959 г. са асфалтирани 5000 м улици и са павирани 6120 кв. м тротоари. Направена е водоснабдителна канализация на 14 нови улици, положени са над 8000 м подземен кабел за осветлението в Кърджали. Започва изграждането на шест жилищни блока, хотел, две училищни сгради, стадион и др.

Старият Кърджали

Към 1 декември 1965 г. населението вече е 33 319 жители, влиза в действие цялостен градоустройствен и регулационен план. Кърджали се превръща в административен, културен и окръжен център, с бързи темпове се развива промишлеността. През 1967 г. започва проектирането на яз. „Боровица”, за да се реши водоснабдяването на града и района.

През 1969 г. Кърджали е с широки асфалтирани и павирани улици, модерни обществени и жилищни сгради, зелени паркове и градини, пояс от млади борови гори, два язовира. Градът има стадион с 20 000 места, Дом на културата, театър с три състава, самодеен музикален театър, библиотека, модерно кино, спортно-плувен комплекс, болница, поликлиники, тубдиспансер, хигиенно-епидемиологичен институт, битови комбинати. В Кърджали учат около 12 000 младежи.

До 1974 г., когато се пенсионира, Петко Калчев със своето управление на добър стопанин извежда града на едно от първите места в страната по хигиенизиране и благоустрояване.

Признание за работата му като кмет са високите държавни отличия и признателността на съгражданите му, които го номинират за личност № 1 на Кърджали за ХХ век в анкета на в. „Нов живот” през 2000 г.

Умира на 15 март 1977 г. в Кърджали.

Джемал Емурлов Сюлейманов – Джими е роден на 13 април 1948 г. в село Чифлик, Кърджалийско. Когато е на 6 години, семейството му се премества в Кърджали. През 1968 г. завършва Художествената гимназия в София и веднага е приет в Националната художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Живопис”, където се дипломира през 1974 г.

Творба на Джими

Макар никога да не е правил самостоятелна изложба, е участвал в много общи и тематични изложби и пленери в страната и чужбина. Негови картини се намират в Националната художествена галерия в София, във всички областни галерии в страната, както и в частни колекции в България, Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и др. Освен като живописец, е известен като майстор на рисунката, автор на пластики, илюстратор на книги, преподавател в СОУ „Владимир Димитров-Майстора” в Кърджали.

Творба на Джими

Член на Съюза на българските художници от 1980 г. Един от основателите и дългогодишен председател на Дружеството на художниците в Кърджали.

По време на т.нар. Възродителен процес (1984-1989) е преименуван и няколко години се нарича Даниел Емилиянов, но винаги е бил популярен с прякора си Джими.

Умира на 17 февруари 2014 година.

Барелефът на Джими в Кърджали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!