COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Поетът Фехим Хорозов и диригентът Петър Филипов стават почетни граждани на Кърджали през 2010 година

Валентина ИВАНОВА

През 2010 година Общинският съвет на Кърджали удостоява със званието „Почетен гражданин“ наскоро починалия поет и журналист Фехим Хорозов и диригента Петър Филипов.
Фехим Хорозов е роден на 18 септември 1954 г. в с. Чорбаджийско, област Кърджали. Завършва техникум по технология на тютюна и след това Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Българска филология”. Дълги години работи като журналист в регионални издания в Кърджали, най-дълго във вестник „Нов живот”. През последните седем години от живота си е драматург в кърджалийския Държавен музикално-драматичен театър “Кадрие Лятифова”.
Пише стихове от ученическите си години. Публикувал е в списание „Пламък”, във вестниците „Младеж”, „Нов живот”, „Нова светлина”, „Студентска трибуна” и др. Автор е на десет книги – две с есета, а останалите осем – с поезия. Сред тях са: „Времето по часовник”, „Вгради се в мен”, „Дълбоката река”, „Сиво черна моя”, „Веднъж в живота”, „Сезон за него”, „Наставление за подпиране на небето”, „На капчици изтече реката”  и др. . Някои от книгите му излизат с името Филип Хорозов, което е получил по време на т.нар Възродителен процес (1984-1989).
През 2009 г. става шестият носител на Националната литературна награда “Георги Джагаров”. Същата година печели и голямата годишна награда на Литературна лига “Стига”.
Умира на 25 февруари 2010 г. в Кърджали.
Днес камерната зала в Театър „Димитър Димов“ носи неговото име.

Петър Александров Филипов е роден на 12 септември 1933 г. в гр. Габрово в семейство на железничар. От 12-годишен учи кларнет. Завършва Априловската гимназия в родния си град през 1951 г., където свири в ученическия оркестър.

Детският струнен оркестър,1969 г.

През 1953 г. пристига в Кърджали. Започва работа като счетоводител в минното предприятие „ГОРУБСО” и се включва в Самодейния музикален театър към Дома на културата. През 1961 г. е назначен за преподавател по кларнет в Музикалната школа и продължава да свири в Професионалния оперетен оркестър. През 1963 г. създава детски оркестър от възпитаниците на Школата и става негов щатен диригент през 1979 г. От 1983 г. дирижира и постановките на Оперетата. Пенсионира се през 1994 г.

Концерт в Дома на културата в Кърджали

За 49 години от създаването му, през Детския струнен оркестър са преминали около 400 деца, много от които стават професионални музиканти. Има близо 500 концерта в страната и чужбина, участвал е във фестивали в Германия, Словакия, Румъния, Унгария, Гърция.
Печели златни медали на ІІІ, ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност, през 1981 г. получава Голямата награда на Международния конкурс за младежки оркестри от цял свят в град Неерпелт, Белгия. През 1995 г. на Международния фестивал в град Бриф, Франция, за десет дни изнася десет концерта с изключителен успех.
За 25-годишния си юбилей Оркестърът получава орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.