ikili opsiyondan para kazanan varmı cách đăng nhập snapchat quên tên đăng nhập sacombank nợ nhóm 4 quyền chọn nhị phan mở thẻ tín dụng fe nhận hồ sơ vay tín chấp khó dư nợ tín dụng tiếng anh là gì
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (238); 15/11 (242 ↑) ; 16/11 (244 ↑) ; 17/11 (247 ↑)

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ сподели иновативни практики от рудник „Ада тепе“

Нов живот

На 22 октомври, 2021 г. се проведе 64-тата Международна научна конференция на МГУ „Св. Иван Рилски“. За втора поредна година конференцията се провежда изцяло виртуално с участници от академичните среди, минни и технологични компании, студенти и заинтересовани граждани.

Първият панел в конференцията даде възможност различни минни и металургични компании да представят практиките си.

Исмаил Салиф, старши инженер „Технически служби“ представи „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД. Сред акцентите в неговата презентация Бъдеще на мините бяха иновациите, които компанията прилага в дейностите си по добив, преработка и съхранение на минния отпадък.

Една от прилаганите системи, която свежда до минимум необходимостта от технически персонал в близост до сондажната апаратура и осигурява контрол на качеството при пробивно-взривни дейности е Trimble DPS900. Системата предоставя максимална точност чрез 3D позициониране и безжично отчитане на качеството и производството, което позволява на оператора на пробивната сонда да следи направлението, ориентацията и ъгъла на пробиване на взривните сондажи. Прилагането на гореспоменатата система цели по-добър контрол на съдържанието и намаляване на загубите и обединяването.

Специализираният софтуер O-PitBlast, последната новост в оптимизацията при взривните работи, позволява на техническия персонал да въвежда топографски данни и да планира всички фази на взривните работи с цел постигане на равномерно разпределение по цялото взривно поле. Допълнително улеснение е факта, че всяко взривяване може да бъде симулирано като показва движението на взривената минна маса във взривяваното поле.

Сред новостите, използвани в рудник „Ада тепе“, Исмаил посочи и фотограметричните заснемания с дрон. Предимствата на вече наложилата се работа с дрон при извършването на топографски проучвания, които доскоро бяха почти немислими, са изключително полезни, тъй като се осигуряват изображения с висока плътност от точки и разделителна способност, заснемане на най-недостъпните зони по напълно безопасен начин и намаляват значително време за работа и обработка на данните.

Освен в областта на добива, Исмаил посочи и част от новостите в производствените процеси на Обогатителната фабрика. Най-съществената иновация е контрола на всички процеси чрез интегрирани системи за управление и наблюдение от Командна зала. Он-лайн анализатор дава възможност в реално време за непрекъснат мониторинг на производството, както и за бързи промени на технологичните настройки при нужда чрез автоматична система за управление – ACT. На база данните от анализатора, ACT напълно самостоятелно управлява флотационния процес, което включва дозиране на реагенти, управление на нива и въздух на флотационните машини, намаляване или увеличаване на производителността на фабриката и качество на крайният златен концентрат.

В панела за Устойчиво развитие гл. ас. д-р Борислава Гълъбова спомена приноса на „Дънди Прешъс Металс“ като партньор на Минно-геоложкия университет в иновационен клъстер по проект на Минното училище в Дубровник. В рамките на две години представители на компанията имаха възможност да споделят и обменят опит със специалисти и представители на академичните среди на над 7 европейски университета.  Проектът продължава и в следващите четири години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!