COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Кацаров: Ако мерките не сработят в следващите 10 – 15 дни, алтернативата е пълен локдаун

Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви условия. Това каза министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
„Най-лошият сценарии е изчерпване на капацитета на болниците и невъзможност да приемем болните, да им предоставим лечение и кислород. Обикновено това е въпрос на 10 – 15 дни. Ако не пречупим вълната, след 10 – 15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряване на леглата в болниците. Капацитетът като хора и респиратори е почти изчерпан. Свързах се с Държавния резерв да попитам дали имат в резерв респиратори, нямат. Моят началник на кабинета участва в разговор с представители на Световната банка. Те обещаха да предоставят такива респиратори и да ни помогнат с това.
Разговарях с комисаря по здравеопазване на ЕК, която също ни предложи план за реакция при спешни ситуации, ако се стигне до такава ситуация, да можем да транспортираме болни за лечение в други държави.
Правим всичко възможно да не се стигне дотам. Това е последната възможност да спрем разпространението или да намалим скоростта на разпространение и избягаме от най-лошия сценарий. Ако мерките не сработят в следващите 10 – 15 дни, алтернативата е пълен локдаун“, посочи Кацаров.
По думите му, ако мерките дадат резултат, първото, което се надява да отпадне, са мерките за учениците и те да се върнат децата в училище поне тези от 1-ви до 4-ти клас.
По темата за ресторантите, Кацаров заяви: „При влизане с документ, че си преболедувал, тестван или ваксиниран това е сравнително безопасна среда. Там се общува в безопасна среда“.
„В училищата такива изисквания не са въведени. В Плана е записано до 500 на 100 000 заболяемост, ние увеличихме на 750 тази граница. В София в момента минава 900 на 100 000, така че да продължава да се посещава училище организирано вече не е възможно“, добави министър Кацаров.
„Има сериозна съпротива от родителите за това децата да се тестват. Не може да не се съобразиш с това. Беше поставен въпросът за тестване на децата през носа. Аз, докато съм министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата, за да се тестват. Сега обсъждаме други възможности, за щадящи тестове за деца. Обсъждаме ги с родители и МОН.
Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да върнем децата присъствено в училище. Веднага щом постигнем такова съгласие, може да се приложи. Това изисква организация и веднага щом е възможно, ще го направим. Ако се възприеме този подход, няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, тествани и ли ваксинирани.
Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви условия“, допълни той.
От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тествването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен теста, в лаборатория или РЗИ.
Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.
Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал.
Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати.
По време на изборите няма да има задължителна ваксинация
„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.
Ваксини имало достатъчно от всички желани.
Той коментира и фалшивите сертификати.
„Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.
Относно тестовете, д-р Кацаров обясни, че те ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането.
„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви министър Кацаров.
Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания, обясни министърът.
„Някои ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт”, каза д-р Кацаров.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!